Три індексації пенсій: яка з них кого з пенсіонерів стосується, – пояснення експерта

15 Лютого 2019 10:14

Гроші на всі індексації пенсій були розраховані Міністерством фінансів, отже передбачені у бюджеті. А тому підвищення виплат, хоч і незначне, це не чийсь подвиг чи перемога.

Це зауважила керівник Інституту громадянських свобод Галина Третякова в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK.

Експерт підкреслила, що в жовтні 2017 року вперше за багато років було проведене оновлення пенсій за так званою справедливою формулою.

«Справедлива формула передбачала залежність пенсії кожного від того, який він має страховий стаж і яка вага заробітної плати кожної людини під час її трудової діяльності до середньої заробітної плати по країні у відповідних періодах. Тепер ця формула буде доповнена ще і четвертим коефіцієнтом», – пояснила Галина Третякова.

Вона зауважила, що така індексація зачепить більшість, але не всіх пенсіонерів. Так, із майже 11,5 мільйонів пенсіонерів, перерахунок зароблять для близько 10-ти мільйонів.

«Так звані молоді пенсіонери, які виходили на відпочинок до 1 січня 2018 року, отримували пенсію за коефіцієнтом 1,35. А тому їм проведуть індексацію тільки тоді, коли їх реальна вартість буде більш-менш на рівні з усіма.

У цьому році передбачені ще три різного роду індексації. Зокрема з 1 січня змінилася мінімальна заробітна плата, і ті, хто отримують 40% від мінімальної заробітної плати – так звану соціальну пенсію, уже мають підвищення. Із 1 липня підніметься прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, і це буде зачіпати тих, в кого мінімальна і максимальна пенсії. Таке ж підвищення відбудеться ще з 1 грудня. Всі ці індексації закладено в державний бюджет, гроші під це розраховував Мінфін, а тому це не чийсь подвиг чи перемога», – наголосила Галина Третякова.

Читайте також: У Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/02/14/try_indeksatsii_pensiy_yaka_z_nyh_kogo_z_pensioneriv_stosuietsya__poyasnennya_1510105

Джерело: zik.ua