Індексація пенсій: Економіст пояснив, як розраховуватимуть розмір виплат

18 Лютого 2019 23:55

Індексація пенсій розраховується за рахунок половини коефіцієнта зростання рівня зарплат та половини коефіцієнта інфляції. Вони обидва складаються і на цей коефіцієнт збільшуватиметься розмір пенсій.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK розповів економіст Борис Кушнірук.

Він висловив переконання, що щорічна індексація пенсій – повністю правильний крок. Мовляв, у нас найбільше страждали пенсіонери, оскільки щороку в ручному режимі визначався розмір зростання пенсій.

«Зараз це відбуватиметься в автоматичному режимі за конкретною формулою. Це дозволяє забезпечити щорічну стабільну індексацію пенсій. Індексація закладена у державний бюджет, тому з цієї точки зору економічні ресурси для цього є», – переконує експерт.

Втім, зазначає він, у своєму нинішньому вигляді солідарна пенсійна система в Україні абсолютно безнадійна, тому завжди буде дефіцит Пенсійного фонду.

«Питання полягає в тому, що коли ми змінимо цю систему і зробимо її малою солідарною, то отримали б малі внески і малі виплати. Натомість так вона у нас завжди залишатиметься великою», – розповідає Борис Кушнірук.

Крім того, він висловив переконання, що навіть внаслідок щорічної індексації пенсій дефіцит Пенсійного фонду не збільшуватиметься, а залишатиметься на нинішньому рівні.

«Як розраховується індексація? Вона розраховується за рахунок половини коефіцієнта зростання рівня зарплат та половини коефіцієнта інфляції. Вони обидва складаються і на цей коефіцієнт збільшуватиметься розмір пенсій», – пояснив економіст.

Нагадаємо, у держбюджеті на 2019 рік передбачено два автоматичних підвищення пенсій. З 1 січня відбувся перерахунок виплат для військових пенсіонерів, а вже з 1 березня отримають перерахунок 10 мільйонів пенсіонерів.   Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/02/18/indeksatsiya_pensiy_ekonomist_poyasnyv_yak_rozrahovuvatymut_rozmir_vyplat_1512183

Джерело: zik.ua