У Дніпрі відбувся круглий стіл, присвячений стану української мови на сучасному розвитку суспільства

21 Лютого 2019 00:33
У Дніпрі відбувся круглий стіл, присвячений стану української мови на сучасному розвитку суспільства

Сьогодні, 21 лютого, у стінах Дніпропетровської обласної державної адміністрації провели круглий стіл, присвячений Міжнародному дню рідної мови. Участь в обговоренні взяли доценти, вчителі, письменники, cпівробітники обласної бібліотеки, передає Дніпроград із місця події.

Основна тема заходу – “Мовні питання на сучасному розвитку українського суспільства”.

“Номінація саме “рідна мова” стала актуалізованою в українській мовній практиці лише наприкінці 80-90-х років минулого століття. Саме поняття оцінювали і сприймали в різні часи досить неоднозначно. Впродовж майже трьох століть в українській літературі постійно була тема рідної мови, а також засудження тих, хто її забуває або зрікається. Утім, наукових розвідок про перепони рідної мови маємо не так багато”, – окреслила одну з проблем доцент кафедри української мови ДНУ ім. О. Гончара Тетяна Шевченко.

Крім того, учасники заходу обговорювали те, наскільки комфортно україномовним громадянам мешкати у Дніпрі, які для цього умови створює для спілкування рідною мовою та що робить пересічний мешканець міста, аби його мову шанували.

“Держава безпосередньо бере участь у визначенні такої життєво-важливої характеристики мови, як її соціально-правовий статус. Водночас за роки незалежності реалізується політика щодо захисту та розвитку української мови і культури. Паралельно із відродженням національної свідомості людей, відбувається і процесвідродження їхніх мов. Тому мова – найбільш глибока базова ознака нації”, – додала доцент кафедри української мови ДНУ ім. О. Гончара Ярослава Рибалко.

Також своїми роздумами щодо сучасного стану української мови ділилися представники німецької, білоруської та вірменської громад.

Раніше повідомлялося, що у Дніпрі презентували проект “Говоримо українською”, присвячений Дню рідної мови.

Автор: Домінік ФРАНКО

Джерело: dniprograd.org