Зміни у наданні субсидій: які є сюрпризи

26 Лютого 2019 00:24
Фото з відкритих джерел

В Україні змінилася система надання субсидій, однак мешканці наразі не відчули переінакшень. Прогнозовано, монетизація запрацює на повну у березні – ближче до виборів. Наразі ж варто нагадати, які принципові зміни відбулися, як можна втратити право на субсидію та які ризики монетизації, тобто виплати субсидій готівкою.

Ризики субсидій по-новому

Отож, в Україні паралельно вступають у дію дві системи надання субсидій: тим, хто звернувся після 1 січня 2019 року, кошти будуть приходити через «Ощадбанк», який і здійснюватиме відшкодування надавачам послуг за надані послуги, а споживач тим часом отримуватиме СМС-повідомлення, скільки потрібно доплатити за комуналку. Ті родини, які звернулися ще у 2018 році і отримують знижки на комуналку упродовж опалювального періоду, отримають у березні (за лютий) субсидію грошима. Пенсіонери отримають субсидії разом із пенсією – на рахунки в банку чи через поштове відділення. Для інших субсидіантів кошти перерахують на їх рахунки в «Ощадбанку», або через платіжну систему термінових переказів «Швидка копійка», а люди зможуть прийти зі своїми документами і зняти гроші.

На думку начальника управління соціального захисту Львівської міськради Ігоря Кобрина, певні ризики щодо нової системи субсидій є. Зокрема, потрібно враховувати чинник бідності нашого населення, коли люди, отримавши гроші на руки, можуть витратити їх на інші потреби, а не на оплату компослуг. Відтак, зростатимуть борги.

«Тут є і позитивні, і негативні моменти, – каже посадовець. – До того давно мало дійти і так має надаватися форма підтримки мешканцям. Коли субсидії надаються в грошовій формі, це стимулює людей економити, самим визначати, на що вони будуть витрачати ці кошти. З іншого боку, буде складніше, бо багато людей, отримавши кошти, не будуть їх сплачувати… Думаю, є людський фактор. Враховуючи, хто у нас є отримувачами субсидій, переважно це літні люди, непрацездатні особи, будуть і такі ризики, що людина не встигла оплатити комунальні послуги за якийсь місяць. Відповідно до нових норм, субсидія не буде призначатися на наступний період. Відповідно, заборгованість буде зростати. Кошти, які прийдуть на оплату житлово-комунальних послуг, переважно, люди витратять на лікування, оскільки зимовий період…».

Не виключає посадовець і технічні ризики щодо нової системи субсидій. Зокрема, за його даними, ще не укладено усі потрібні договори між надавачами послуг і «Ощадбанком», а без цього неможливе відшкодування коштів на рахунки мешканців. Наразі інформації про те, що за когось «Ощадбанк» перерахував субсидію, немає. Можливі труднощі й щодо того, що не всі літні люди користуються мобільними телефонами і відслідковуватимуть СМС-повідомлення щодо рахунків за комуналку.

Коли можуть забрати допомогу

Важливо й те, що змінилися умови, коли сім’ю можуть позбавити субсидії.

«Є суттєві зміни: раніше субсидія припинялася через заборгованість понад 340 грн упродовж двох місяців, то тепер норму змінили до одного місяця. Якщо заборгованість за один місяць, людина втрачає право на отримання субсидії», – наголосив І.Кобрин.

Окрім того, пояснив посадовець, якщо отримувач субсидії протягом трьох місяців не зніматиме з рахунку свою монетизовану субсидію, гроші повернуться назад у бюджет.

У соцзахисті нагадують: щороку у травні відбувається процес перепризначення субсидій на новий рік. Тому усім отримувачам субсидій потрібно буде обов’язково подати заяву і декларацію про доходи в управління соціального захисту населення.

Для людей зміна системи субсидій наразі не відчутна. «Буде відчутно у березні, коли люди почнуть отримувати пенсії разом із субсидіями. У березні у готівковій формі отримають субсидії близько 50 тис. львів’ян. Ті, що подали документи на субсидію з 1 січня (близько 2 тис. сімей), їм «Ощадбанк» буде зараховувати на рахунки надавачів послуг», – додає І.Кобрин.

Субсидії втратили 60% львівських сімей

Порівняно із 2018 роком, кількість субсидіантів у Львові зменшилася більше ніж удвічі. На 1 лютого 2019 року у Львові 53,5 тис. (21,5%) домогосподарств отримують субсидії. У 2018 році станом на цей період пільги на комуналку мали 133 тис. сімей. Після змін у травні 2018 року субсидіантів суттєво поменшало.

І.Кобрин пояснив, які зміни у законодавстві найбільше «вдарили» по отримувачах субсидій.

«90% людей, які приходять на прийом, йдуть з питання отримання субсидій. У понад 60% з цих людей у сім’ях хтось зареєстрований, але не проживає, або хтось із зареєстрованих у домогосподарстві перебуває за кордоном. Це основна маса людей, які втратили право на субсидії, – пояснює посадовець. – Часто бувають і такі ситуації, що з моральної точки зору людині потрібно було би надати субсидію, але це обмежує законодавство. Наприклад, приходить літня людина, у неї син чи донька виїхали за кордон, не спілкуються. З обстеження матеріально-побутових умов видно, що людині не допомагають. Напевно, така людина мала б отримувати субсидію як виняток, але є чітка норма. Комісії при райдміністраціях можуть приймати рішення, але лише в межах постанови КМУ».

Усі дані щодо отримувачів субсидій подаються у Мінсоцполітики, де проводиться верифікація. Виявляються порушення, коли потрібно припиняти субсидію і повертати кошти. Однак таких випадків не багато.

І.Кобрин нагадав, найбільш соціально незабезпеченим львів’янам надаються і муніципальні субсидії. Їх отримують 1400 сімей. За них з бюджету сплачується обов’язковий платіж за комуналку.

Нагадаємо соціальні нормативи житлово-комунальних послуг, на які держава надає житлові субсидії.

Соціальна норма житла для оплати користування житлом/утримання житла, централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) незалежно від джерела та виду енергії – 13,65 кв. метра опалюваної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство.

Газопостачання

Послуга норма, куб.м, 
на 1 особу в місяць
за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання 3,3
за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача 5,4
за наявності газової плити та газового водонагрівача 10,5

 

Електроенергія

Послуга з 01.01.2018,
кВт.год
на д/г
з однієї особи
Додатково на кожного ншого члена д/г Макс.
норма
Всі домогосподарства, крім зазначених в наступних пунктах 70 З0 190
обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності центр, постачання гарячої води 110 З0 230
обладнаних стаціонарними електроплитами за відсутності центр, постачання гарячої води 130 З0 250
не обладнаних стаціонарними електроплитами за відсутності центр, постачання гарячої води та відсутності газових нагр.води 100 З0 220

 

Водопостачання та водовідведення

Послуга норма, м3
на 1 особу в місяць
  за наявності 2,4 – холодна вода,
Водопостачання гарячої води 1,6 – гаряча вода
при відсутності гар.води (у т.ч. понад 14 днів) 4 – холодна вода,
Водовідведення 4

 

Індивідуальне та центральне опалення,
норма на 1 м.кв. опалювальної площі
(упродовж опалювального сезону)

у разі використання Опалювальний період
2018-2019 років
природного газу м3 4,5
електричної енергії кВт. год З0
теплової енергії Гкал 0,0431

 

Залежно від особливостей регіонів та типу будівель соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами визначаються з урахуванням коригуючи коефіцієнтів, зокрема, для Львівської області:

у разі використання для опалення: Коригуючий коефіцієнт
природного газу чи електричної енергії 1-2-поверхові
будівлі
будівлі на 3
і більше поверхів
1,043 0,76
теплової енергії 1-4-поверхові
будівлі
будівлі на 5
і більше поверхів
0,608 0,41

 

Приклади розрахунку обов’язкового відсотка платежу сім’ї, яка звертається за призначенням субсидії у 2019 році

1. Сім’я з чотирьох осіб: батько – дохід за два квартали дорівнює 30000 грн. (заробітна плата), мати – дохід за два квартали дорівнює 5160 грн. (допомога при народженні дитини), двоє неповнолітніх дітей.

Для такої сім’ї обов’язковий розмір платежу становитиме:

  1. середньомісячний сукупний дохід – 5860 грн (35160 грн: 6 міс. = 5860 грн)
  2. дохід на одного члена сім’ї – 1465 грн (5820 грн: 4 особи = 1465 грн)
  3. відсоток обов’язкового платежу – 5,93%: (1465 грн: 1853 грн: 2 х 15 = 5,93%, де 1853 – прожитковий мінімум з 01.01.2019)
  4. розмір обов’язкового платежу – 5860 грн х 5,93% = 347,50 грн.

Таким чином, 347,50 грн – це та сума – обов’язковий платіж, яку сім’я повинна сплатити за житлово-комунальні послуги, спожиті в межах соціальних нормативів споживання, при призначенні житлової субсидії.
2. Сім’я з двох осіб-пенсіонерів, розмір пенсії кожного становить 1500 грн.

Для такої сім’ї обов’язковий розмір платежу становитиме:

  1. середньомісячний сукупний дохід – 3000 грн
  2. дохід на одного члена сім’ї – 1500 грн
  3. відсоток обов’язкового платежу – 6,07%: (1500 грн: 1853 грн: 2 х 15 = 5,93 %, де 1853 – прожитковий мінімум з 01.01.2019)
  4. розмір обов’язкового платежу – 3000 грн х 6,07% = 182,10 грн.

Таким чином, 182,10 грн – обов’язковий платіж, який сім’я повинна сплатити за житлово-комунальні послуги, спожиті в межах соціальних нормативів споживання, при призначенні житлової субсидії.
Наталія Шутка
IA ZIK

Джерело: zik.ua