Індексації пенсій: Розенко назвав ключові параметри для розрахунків

28 Лютого 2019 22:44

Індексація пенсій залежить від двох параметрів – стажу роботи людини, з яким вона виходила на пенсію, і заробітної плати, база якої була призначена під час розрахунку пенсії.

Про це в ефірі програми Vox populi на телеканалі ZIK заявив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

Віце-прем’єр, відповідаючи на запитання глядачів щодо підвищення пенсій і від чого воно залежить, зауважив, що та сума виплат, яку отримує пенсіонер, на це мало впливає.

«Це залежить, насамперед, від двох параметрів: стажу роботи людини, з яким вона виходила на пенсію, і заробітної плати, база якої була призначена під час розрахунку пенсії. Це два основні показники. У середньому ми порахували, що індексація відбуватиметься з 1 березня так: формула дуже проста – 50% інфляції, яка була у 2018 році, і 50% зростання середньої заробітної плати в країні. У цілому, це дає цифру на рівні приблизно 17% – це базова величина», – пояснив Павло Розенко.

Він наголосив, що багато залежить від стажу та зарплати, з якою людина виходила на пенсію, тому підвищення може становити комусь 12%, комусь -15%, комусь – 17%. З його слів, щомісячна надбавка до пенсії становитиме від 100 до 1 тисячі гривень і вище. Водночас, мінімальна доплата не може бути менше 100 грн.

Окрім того, додав Павло Розенко, уряд поставив собі за завдання подолати соціальну несправедливість, що виникла 1,5 року тому під час першого перерахунку пенсій. Тоді великій кількості громадян, які мали великий стаж роботи, але низьку базову зарплату, індексація була проведена у мізерному розмірі. Зокрема йдеться про працівників сільського господарства, бюджетної сфери тощо.

«Цим людям, які мають повні страхові стажі, а це 25 років для жінок, які вийшли на пенсію до 2011 року, і 30-35 років для чоловіків, які вийшли на пенсію вже зараз, а це приблизно 1,9 мільйона осіб, буде зроблена окрема доплата до пенсії. Вона буде одноразова в загальній сумі 2,4 тисячі гривень. Два транші по 1,2 тис. грн – з 1 березня і з 1 квітня», – пояснив Павло Розенко.

Нагадаємо, Павло Розенко заявляв, що в результаті осучаснення пенсій їх розмір з 1 березня цього року зросте на 17-20%. Починаючи з цього року, пенсії будуть перераховуватися щорічно в автоматичному режимі. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/02/28/indeksatsii_pensiy_rozenko_nazvav_klyuchovi_parametry_dlya_rozrahunkiv_1519923

Джерело: zik.ua