1 березня 1938 року народився відомий актор Борислав Брондуков

1 Березня 2019 23:47

24smi.org

«Король епізода»

Майбутній народний артист України Борислав Брондуков народився у невеличкому селі Дубова Поліського району на Київщині. Років з шести в рідному селі хлопчика  добре знали старе і мале: на всіх святах та урочистостях читав напам’ять довжелезні вірші.  У школі навчався майже на відмінно –отримав атестат  з однією «четвіркою», з хімії.  1960р. закінчив у Києві будівельний технікум.

Працював на будівництві, потім на заводі «Арсенал», де почав грати у самодіяльному театрі. Під час однієї вистави гру Брондукова побачив Микола Задніпровський — директор Театрального інституту ім. І.Карпенка-Карого. Запропонував  вступити до інституту. Під час навчання Борислав тісно затоваришував з Іваном Миколайчуком; вони залишилися друзями на все життя.

В кіно Б.Брондуков дебютував 1962р. у великого С.Параджанова — в стрічці «Квітка на камені». 1968р. за найкращу чоловічу роль у фільмі «Камінний хрест» отримав диплом Всесоюзного кінофестивалю.

За роки творчого життя Борислав Брондуков знявся у близько 130 фільмах, серед яких – «Вій», «Вечір на Івана Купала», «Анничка», «Осінній марафон»,  «Афоня», «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», «Захар Беркут», «На Вас чекає громадянка Ніканорова», «Небезпечні гастролі», «Ми з джазу» та інші відомі картини.

Бориславу Брондукову не раз пропонувалися головні ролі, але якщо вони не подобалися – рішуче відмовлявся. Зате, за власними словами, міг «зробити цукерочку» з епізодичної. Тож з легкої руки кінокритиків залишився в історії кінематографа як «Король епізоду».

На початку 1960-х Б.Брондуков узяв шлюб зі студенткою Ленінградської політехніки Мариною, яка була звукооператором на зйомках фільму «Бур’ян». Однак шлюб був нетривалим.

З другою дружиною, Катериною, на той час 18-річною студенткою театрального інституту, 31-річний Борислав познайомився 1969р. і прожив усе життя, подружжя виховало двох синів.

1995р. Б.Брондуков став першим лауреатом Державної премії України імені Олександра Довженка.

1984р. актор пережив перший інсульт. Згодом були ще два, операція на головному мозку.

1997р. востаннє з’явився на екрані — у фільмі «Хіппініада, або Материк любові». Того ж року актора спіткав третій інсульт, після котрого вже не говорив і не підводився з ліжка.

Справді народний актор і улюбленець глядачів Борислав Брондуков помер 10 березня 2004р., у 66 років.

У 2008р. в Києві вийшла друком  книга «Тринадцять сповідей», яку уклала вдова актора. До видання увійшли поетичні мініатюри та вірші Б.Брондукова.

У вересні 2012-го в Києві на вулиці Інститутській, де мешкав актор, було встановлено меморіальну дошку.

Підготувала Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

Джерело: ridna.ua