Дебатам в Україні бути? Експерти висловились щодо важливості передвиборчої дискусії

1 Березня 2019 00:02

Експерти та громадяни в один голос запевняють: Україні необхідні передвиборчі дебати кандидатів у президенти. Мовляв, це позитивно вплине на політичну культуру суспільства та дозволить виборцям краще пізнати програми своїх обранців.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Восени 2016 року, коли Дональд Трамп і Гілларі Клінтон зійшлись у боротьбі за крісло президента США, дебати кандидатів зібрали біля екранів рекордні 84 мільйони глядачів.

А от перші за років незалежності українські дебати відбулись у 2004 році. У студії лідери тодішніх президентських перегонів – Віктор Янукович і Віктор Ющенко. На цьому історія повноцінних дебатів завершується. І не дивно, каже політолог Костянтин Матвієнко, бо здатних гідно дискутувати на нашій політичній арені одиниці.

«Культура дебатів у нас, на жаль, дуже нерозвинена. Якщо вона розвинена на рівні шкільного чи студентського самоврядування, то на рівні реальної політики вона в нас фактично відсутня. Дуже часто в українській політиці беруть участь такі особи, які не здатні до нормального підтримання діалогу», – запевняє політолог.

Яскравий приклад того – дебати 2010-го. Тоді, напередодні другого туру виборів, майбутній президент Янукович зустріччю з Юлією Тимошенко знехтував.

Уже під час цьогорічних президентських перегонів у Комітеті виборців констатують: українці переважно не цікавляться програмами кандидатів, тож в організації виступають за поновлення «культури дебатів».

«Треба щоб українські дебати відбувалися не в форматі ток-шоу , а в форматі американських дебатів – у кілька раундів. Коли кандидати впродовж тривалого часу будуть говорити про податкову реформу, про соціальні речі, військові реформи, питання війни», – розповідає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Про важливість проведення дебатів каже й політтехнологиня Катерина Одарченко.

«Дебати – це не дуже цікавий формат. Він цікавий лише тим людям, які розуміють, про що йдеться. Але для розвитку демократії, безумовно, це важливо. Тому що кожна політична команда, особливо невеликих партій, тоді починає готуватися більш предметно до представлення візії розвитку держави», – пояснює політтехнолог.

Дебати мають значення як для виборців, так і для кандидатів, пояснює Іван Капсамун. Перші можуть оприлюднити свої політичні плани, другі ж – оцінити претендентів та їхні програми.

«Я думаю, що це було б корисно для України. Це додаткова можливість для виборця оцінити кандидатів. На жаль, політична культура в Україні недостатньо розвинена», – підкреслює журналіст.

Утім дебати можуть зіграти злий жарт із кандидатом, пояснює Катерина Одарченко.

«Якщо людину виводять на якісь неочікувані відповіді, тобто якщо політик два місяці говорив про концепцію економічного розвитку ліберальну, а тут його вивели на питання, що він насправді соціаліст, тоді, звісно, розповсюдивши цю історію, це може вплинути на 1-2% рейтингу кандидата», – переконана Катерина Одарченко.

Попри тривалу відсутність, про класичні дебати українці не забули. Кажуть: хотіли б побачити дебати за участі кандидатів, а зокрема – за участі перших топ-5.

Нагадаємо, на ZIKу стартував передвиборчий проект «не ДЕБАТИ» – некласичне прямоефірне обговорення майбутнього країни, героями якого виступають ті, хто виявив бажання позмагатися за президентське крісло.

Марина Барба, «Перші про головне» Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/03/01/debatam_v_ukraini_buty_eksperty_vyslovylys_shchodo_vazhlyvosti_peredvyborchoi_1520797

Джерело: zik.ua