Ціна на електроенергію для домогосподарств може вирости в рази

19 Березня 2019 22:25

Ціна на електроенергію для домогосподарств може вирости в рази - today.ua

Ціна на електроенергію для українців зросте до 3,5 грн за кіловат-годину. Це станеться після остаточного запуску з 1 липня нової моделі реформованого енергоринку.

Підвищені тарифи будуть втричі більшими порівняно з нинішнім середньозваженим тарифом. Такого висновку дійшли енергетичні експерти і практики, адже ціни для промислових споживачів різко поповзли вгору відразу після запровадження з початку року нової моделі роздрібного енергоринку, який являє собою перший етап реформи, що здійснюється відповідно до Закону “Про ринок електричної енергії” (набув чинності в червні 2017 р.).

Економічний журналіст Наталка Прудка наголосила, що відповідно до положень цього закону ціни для побутових споживачів повинні зрівнятися з цінами для промислових підприємств.

Проте не виключено, що спочатку уряд стримуватиме різке подорожчання шляхом запровадження спеціальних обов’язків з постачання електроенергії за пільговими цінами окремим категоріям споживачів. Принаймні, як повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко, регулятор уже готує відповідні пропозиції для Кабміну.

Нагадаємо, за два місяці поточного року державний бюджет був зведений з дефіцитом в 13,6 млрд грн.

Джерело: today.ua