На Закарпатті з’явився перший біодинамічний виноградник

6 Квітня 2019 16:20

На Закарпатті з'явився перший біодинамічний виноградник

«Неймовірно, але факт: перший біодинамічний виноградник в Закарпатті» – написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук професор УжНУ Федір Шандор і оприлюднив відео, на якому показує біодинамічний виноградник на Закарпатті. 

Розташований такий біодинамічний виноградник у селі Ботар, що на Виноградівщині.

Детальніше – за посиланням: https://www.facebook.com/tourism.uz.ua/videos/2041283406000941/

Що таке біодинаміка?

Біодинаміка  – універсальний сільськогосподарський метод, який застосовують не тільки для виноробства, але і для решти сільського виробництва. Він полягає в гармонізації процесів з біоритмами природи, максимально використовуючи енергію води, світла, землі та повітря. Заборонене використання синтетичних добрив і ГМО. З дозволених (і обов’язкових) – гній, витриманий в коров’ячому розі. Максимум ручної роботи та ніяких машин: навіть сьогодні виноградники орють на конях. Адепти біодинаміки узгоджують більшість процесів – посадку, удобрення, збір – з фазами місяця, до ґрунту ставляться як до живої істоти та навіть добрива готують з урахуванням біоритмів.

Факти про біодинамічне вино

  • Догляд за вином по фазам місяця та іншим показникам природних ритмів.
  • Самостійна підготовка виноробами органічних добрив також з врахуванням біоритмів.
  • Гарантія біохімічної чистоти виноградника.
  • Максимум ручних операцій.
  • У процесі створення вина механічний вплив на нього зводиться до мінімуму. Виноробня будується таким чином, щоб винопереміщувалось по виноробні під впливом сили тяжіння.
  • Ви ніколи не зробите хороше біодинамічне вино на невдало розташованому винограднику.
  • Обов’язкові добрива: №500 — перегній, витриманий у коров’ячому розі, для мікробіології землі, і №501 — кварц, витриманий у коров’ячому розі, для посилення фотосинтезу.
  • В ідеалі — сертифікація Demeter або Biodivin.
Джерело: uzhgorod.net.ua