У 2018 році Україна експортувала до Японії продукції АПК на $112.7 млн (у 2017 році – на $85.8 млн). Про це повідомила в.о. міністра аграрної політики України Ольга Трофімцева, повідомляє прес-служба відомства.
Нагадаємо, що 30-ти об’єднаним громадам Японія надала фінансування на $2,85 млн.
За її словами, Японія є надзвичайно цікавим ринком збуту і ринком у фокусі відповідно до секторальної експортної стратегії України.
ТОП 5 товарних позицій експорту до Японії (за 2018 рік):
— Тютюнові вироби ($71,2 млн / 10,5 тис. т)
— Ячмінь ($22,4 млн / 120,6 тис. т)
— Пшениця і суміш пшениці та жита ($12,2 млн / 69,1 тис. т)
— Шоколад та продукти з вмістом какао ($2,2 млн / 777 т)
— Томати, приготовлені або консервовані ($985 тис / 1,4 тис. т)
ТОП 5 товарних позицій імпорту з Японії (за 2018 рік):
— Ефірні масла ($4,5 млн. / 140 т)
— Продукти для приготування соусів та готові соуси ($550 тис. / 285 т)
— Спирт ($289 тис. / 11 т)
— Хлібобулочні та кондитерські вироби ($180 тис. / 22 т)
— Жива та морожена риба ($163 тис. / 49 т)
Японія імпортує значні обсяги харчової продукції кожен рік, тому ми маємо всі можливості бути країною-стратегічним партнером для Японії з точки зору забезпечення продовольчої безпеки, — говорить Трофімцева.