Ольга Стефанишина розповіла, які в Україні запустять проекти в рамках імплементації асоціації з ЄС

8 Квітня 2019 21:01

В Україні в рамках реалізації Угоди про асоціацію з ЄС розробили 5 інноваційних проектів. Шлях від ідеї до розробки  вони пройшли під час піврічної програми EU Association Lab.

З моменту вступу в силу Угоди 1 вересня 2017 року, Україна вже досягла певного прогресу в частині нормативної бази, зближення з законодавством ЄС. Реалізація згаданих проектів стане важливим кроком практичної імплементації документа.

Про це в студії телеканалу UATV розповіла директор Урядового офісу з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.

Перший проект “Купуй безпечніше” ініціювало Міністерство економічного розвитку і торгівлі в партнерстві з Технічним комітетом зі стандартизації і Українською радою бізнесу, відзначає гостя студії.

“Це один з тих проектів, які стосуються дуже важливої ​​частини Угоди – безпеки продукції та її якості. Це практично третина наших зобов’язань в рамках зони вільної торгівлі. Ми за 10 років прийняли практично всю євроінтеграційну нормативну базу в цьому питанні, а зараз повинні забезпечити її виконання”, – говорить Ольга Стефанишина.

Проект дозволяє будь-якому споживачеві через спеціальний додаток з назвою “Я – інспектор“, який можна завантажити в інтернеті, звернутися до державних органів, і або поскаржитися, або попросити поради щодо якості тієї чи іншої продукції. Орган ринкового нагляду повинен безпосередньо відреагувати на звернення громадянина і вжити заходів щодо компанії, яка допустила на ринок неякісну продукцію.

Ще один важливий проект – це інтернет-портал для споживачів фінансових послуг GoodFin, який створили Національний банк України, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку і Нацкомфінпослуг.

“Проект дуже важливий, тому що він стосується безпосередньо захисту споживачів фінансових послуг, тобто кожного з нас – людей, які щодня працюють з банками, отримують зарплату і так далі. Цей проект, з одного боку, дозволив створити системувзаємного зв’язку між громадянином і державою в частині захисту права на отримання фінансових послуг, а з іншого боку, дозволив налагодити механізм щоденної взаємодії між державними фінансовими регуляторами, які тепер можуть формувати спільну політику, виступати єдиним фронтом”, – зазначає гостя студії.

Тобто, на цьому ресурсі кожен громадянин зможе як знайти інформацію про права на отримання фінансових послуг, так і поскаржитися на рішення будь-якої з фінансових установ, яка, на його думку, порушила його права.

Одним із наймасштабніших є проект “Культурна спадщина“, створений Мінкультури і Українським центром культурних досліджень.

“За півроку була розроблена платформа, яка дозволяє оцифрувати абсолютно всі паперові архіви щодо культурної спадщини, що зберігаються на території України. І, відповідно, оцифровка цих архівів дозволить нам налагодити взаємодію з міжнародними партнерами, у тому числі з приводу повернення наших культурних цінностей. Зараз вся ця інформація зберігається в паперовому вигляді, доступ до неї вкрай важкий”, – говорить директор Урядового офісу з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

Проект щодо верифікації бенефіціарів власників компаній “До100вірно“, створений Держслужбою фінансового моніторингу, НБУ і ДФС, гостя студії називає одним з найбільших. Адже до його реалізації будуть залучені понад десять органів державної влади. Йдеться про те, щоб усі компанії, вносячи інформацію до відповідного реєстру, вказували дані про кінцевого власника бізнесу, який реєструється.

Також в Україні буде створена електронна система “Нецінові критерії Prozorro” – для впровадження нових стандартів в державних закупівлях.

“Проект спрямований на демонстрацію європейського підходу у веденні бізнесу. Йдеться про те, що ми пропонуємо не обмежуватися тільки ціновими критеріями при закупівлі продукції, а також оцінювати екологічний компонент і елемент якості”, – зазначає Ольга Стефанишина.

Альона ВОРОБЙОВА, UATV

Джерело: uatv.ua