13 квітня – 140 років від дня народження відомого диригента Арнольда Маргуляна

13 Квітня 2019 22:14

dnevnik.bigmir.net

Арнольд Евадійович Маргулян – талановитий оперний диригент, з чиїм ім’ям в Україні, й зокрема – у Харкові — пов’язані постановки опер «Князь Ігор» О.Бородіна, «Лоенгрін» Р.Вагнера, «Золотий обруч» Б.Лятошинського, «Борис Годунов» М.Мусоргського,  «Чіо-Чіо-сан» Д. Пуччіні та багатьох інших оперних шедеврів.

А.Е.Маргулян народився у Києві. Навчався грі на скрипці та диригуванню.

Від 1902 р. працював диригентом оперних труп у  Києві, Харкові, Одесі.

Співпрацював з Ф.Шаляпіним, Л.Собіновим, Н.Єрмоленко та іншими відомими виконавцями. Під керівництвом А.Маргуляна – педагога і диригента з величезними ерудицією, тактовністю, викладацьким обдаруванням — починали  свій творчий шлях талановиті українські оперні співаки І.Паторжинський, М. Литвиненко-Вольгемут, 3.Гайдай.

У 1927—1937 р.р. Арнольд Маргулян очолював Харківський театр опери та балету, викладав вокал у Харківському музично-драматичному інституті.

Від 1937 р. працював у Свердловському (нині Єкатеринбург,Росія) театрі опери та балету.

Помер у Свердловську 15 липня 1950р.

Народний артист УРСР та РРФСР, лауреат Державної премії.

Відомий оперний співак і хормейстер О.Преображенський так писав про А.Маргуляна: «Його мистецтво було позначене широтою світогляду, вмінням виявити психологічно правильне тлумачення сценічного та музичного образу, зберегти недоторканним авторський задум. Він умів створити цілковиту рівновагу між звучанням оркестру, вокалістами і сценічною дією».  

Джерело: ridna.ua