Лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко в ефірі телеканалу 112 Україна розповів, чому дебати не відбудуться.

«За українським законодавством дебатів на стадіонах, аренах цирку, базарах бути не може. Різного роду шоу – це різновиди передвиборчої агітації. Якщо у вас багато грошей, ви можете орендувати будь-що, будь-де, там співати й агітувати. Дебати, відповідно до Статті 62 Закону «Про вибори Президента» та Постанови 472 ЦВК 2014 року, передбачені 19 квітня в студії Суспільного з 20.00 до 21.00 години. Там є 5 пунктів, які визначають що має робити ведучий, кандидати  і т.д.»

Політик пояснив яким чином обидва кандидати можуть уникнути дебатів.

«Коли почалася гра «хто кращий шоу-мен», виникла ця ідея з НСК «Олімпійський».  14 квітня, як я розумію, прийде на стадіон Порошенко, там будуть його прихильники, він виступить і піде.

19 квітня відбудеться те ж саме, тільки з Зеленським. А дебати на Суспільному так і не відбудуться.»

Микола Томенко також зазначив, що в демократичних країнах неявка на дебати має значні політичні наслідки.

«Це питання політичної культури, оскільки якби в США чи Франції хтось не з`явився на дебати, рахуйте, він завершив політичну кар`єру. У нас все навпаки: ті кандидати, які не приходять на дебати, стають президентами. Поки у нас політичної культури немає, тому є всі підстави стверджувати, що в класичному розумінні, дебати все-таки не відбудуться».