Виборці масово підтримують дебати Порошенка та Зеленського

16 Квітня 2019 17:30

Абсолютна більшість українців (68,7%) хотіли б подивитися на дебати кандидатів у президенти України Володимира Зеленського та Петра Порошенка. Втім, лише 15% громадян віддадуть свій голос, враховуючи дебати.

Такі дані оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за підсумками опитування, проведеного з 9 по 14 квітня. 51% виборців заявили, що дебати обов’язково мають відбутися, 26,7% називають їх бажаними.

На підставі дебатів, лише 15% будуть робити свій вибір, ще 25% респондентів будуть враховувати їх підсумки серед інших чинників. 51% українців зазначили, що дебати не вплинуть на їх голосування.

Завдяки дебаам третя частина громадян (34,5%) очікує дізнатися програми кандидатів краще. Ще 30% планують остаточно утвердити свій вибір за їх підсумками. 18% хоче побачити, як майбутній президент спілкується.

В ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News політолог Андрій Золотарьов розповів, чому дебати суттєво не змінять рейтинги кандидатів у президенти.

 

 

Зеленський не дебатуватиме з Порошенком і залишиться кандидатом-інкогніто – експерт
15/04/2019

1095

Нагадаємо, 31 березня відбувся перший тур виборів президента України. За його результатами за Володимира Зеленського віддали голоси 30,24% українців, а за Петра Порошенка – 15,95%. Другий тур виборів відбудеться у неділю, 21 квітня.

3 квітня Зеленський у відеозверненні в ультимативній формі запросив Порошенка провести дебати на території НСК «Олімпійський» 14 квітня. Однак пізніше Зеленський почав наполягати на дебатах на стадіоні лише 19 квітня – в день, коли дискусія, за законом, має відбуватися у студії Національної суспільної телекомпанії України (НСТУ). У відповідь Порошенко заявив, що готовий дебатувати із Зеленським і 14, і 19 квітня.

14 квітня Петро Порошенко відвідав НСК «Олімпійський» для проведення анонсованих дебатів, але Володимир Зеленський так і не з’явився. У штабі Зеленського відповіли, що шоумен не збирався брати участь в агітаційних заходах опонента.

Наступні дебати між кандидатами на пост глави держави, заплановано на п’ятницю, 19 квітня. За законом, вони мають відбутися у студії Національної суспільної телекомпанії України (НСТУ). Однак у штабі Зеленського несподівано запропонували організувати телеміст між Порошенком, який перебуватиме у телестудії «Суспільного», та шоуменом, який перебуватиме на НСК «Олімпійський».

Керівництво НСТУ зазначило, що година дебатів за законом, не передбачає спілкування у формі телемосту. Водночас там зазначили, що такий варіант можливий «після закінчення дебатів і початку більш вільного формату спілкування».

Джерело: ua.news