22 квітня — Великий понеділок, перший день останнього тижня у земному житті Ісуса Христа

22 Квітня 2019 22:15
galinfo.com.ua

Слід сказати, що всі дні цього тижня перед Великоднем називаються «Великими».

Починаючи з понеділка, віруючі беруть участь у особливих
літургійних  богослужіннях та спогадах про Таємну вечерю, муки, розп’яття і поховання Ісуса Христа.

Саме цього дня Ісус Христос увійшов до Єрусалиму, де  мешканці зустрічали його з великою шаною,знаючи, що він воскресив Лазаря за кілька днів до того. Ті самі люди за кілька днів вимагатимуть розіп’яти Сина Божого і тішитимуться з його страждань…

У Великий понеділок згадують старозавітного патріарха Йосифа Прекрасного, котрого заздрісні брати продали до Єгипту, а батькові сказали, що його розірвали звірі. Вважається, що Йосифова доля була знаком про майбутні страждання Ісуса.

А ще цього дня особливим молебнем починають чин мироваріння. (Миро – це суміш 50 речовин на основі оливкової олії, трав та смол. Воно є священним, зберігається у вівтарі і використовується для здійснення миропомазання). Готують миро тільки раз на рік — з понеділка до
середи Страсного тижня. У четвер його освячують.

Під час богослужінь згадують і те, як Господь висушив смоківницю – вкриту листям, проте безплідну – котра є символом фарисеїв, що всіляко показують свою побожність, але насправді не мають віри.

Від Великого понеділка починають готуватися до Великоднього
свята.

Цього дня прибирали все зайве з хати та подвір’я. Якщо в обійсті
щось зламалося, господар лагодив або викидав. Ті, хто постував, не вживали ні їжі, ні навіть води (за винятком недужих).

На Півдні України у Великий (Живий») понеділок поминали померлих родичів

Цього дня треба уникати розваг, а також сварок, лихослів’я, гріховних думок та намірів.

Народні прикмети

Господині, прибираючи у Великий понеділок оселю, всі найдальші кутки витирали вологою ганчіркою – аби вигнати з хати хвороби.

Якщо на Великий понеділок сяє сонце – буде добрий врожай, а шлюби, укладені влітку, будуть щасливими. Якщо цього дня потримати у воді срібні чи золоті прикраси, а потім цією водою вмитися – можна розбагатіти і зберегти молодість на довгі роки. Красу і молодість можна подовжити й якщо раненько на Великий понеділок умитися росою.

«Рідна країна»

За матеріалами
інтернет-видань

Джерело: ridna.ua