6 травня 1686-го: «Вічний мир», яким Польща та Московщина поділили українські землі

6 Травня 2019 23:00

06 травня 2019 

6 травня 1686 р. був підписаний «Трактат про вічний мир» між Польщею та Московією, яким Україна — Гетьманщина розподілялася між цими двома державами.

Перемови тривали упродовж семи тижнів, у них брали участь посли Кшиштоф Гжимултовський і Марціан Огінський (від Речі Посполитої)  та начальник Посольського приказу князь Васілій Голіцин (від Московського царства).

«Трактат…» складався з преамбули та 33 статей, а в його основі були домовленості Андрусівського перемиря

Довідково: Андрусівське перемир’я – договір між Московським царством і Річчю Посполитою від 30 січня 1667р., підписаний у с. Андрусове на Смоленщині, яким припинялася 13-річна польсько-московська війна і встановлювався мир на 13,5 років. Договором за Москвою залишалися Лівобережна Україна та Сіверщина; за Польщею –  Правобережна Україна без Києва — його та околиці віддали московитам на 2 роки, хоча оговорювалося, що це може бути і назавжди. Запорозька Січ опинялася під владарюванням обох сторін договору. Таким чином, етнічна українська територія була розшматована між двома хижаками. Договір викликав украй негативну реакцію з боку українського козацтва.

Згідно з «Трактатом про вічний мир», Московському царству мали належати Лівобережна Україна, Київ, Запоріжжя, Чернігово-Сіверщина зі Стародубом та Черніговом і Смоленськ. За відмову від претензій на Київ Річ Посполита отримала від Московщини компенсацію в сумі 146 тис. рублів. Польща дістала владу над  Північною Київщиною, Волинню і Галичиною.

Територія Південної Київщини, Брацлавщина (від містечка Стайки й далі річкою Тясмин, де розташовувалися Ржищів, Трахтемирів, Канів, Черкаси, Чигирин), дощенту спустошена нападами турків і татарів та поляків, — оголошувалася «пусткою», нейтральною смугою між Польщею та Московією.

Поділля лишалося під Османською імперією до 1699 р., коли було приєднане до Речі Посполитої.

Після підписання «Вічного миру» Московія скасувала угоди з Османською імперією та Кримським ханством і приєдналася до  Священної ліги (створене 5 березня 1684 р. об’єднання християнських держав проти Османської імперії у Великій турецькій війні 1683—1699 рр.)

Таким чином, «Вічний мир» 6 травня 1686 р. остаточно затвердив насильницький розподіл України між Польщею та Московщиною. Це створило великі перешкоди на шляху об’єднання українських земель і послабило український національно-визвольний рух.

 Олена Бондаренко, Громадський рух «Рідна країна»

Розділи: Суспільство
Джерело: ridna.ua