8 травня: це цікаво знати

8 Травня 2019 22:51

08 травня 2019 о 00:02

Живі борються… А живі лише ті, чиї серця віддані піднесеній мрії.
Віктор Гюго

У народі 8 травня, на Марка-ключника, спостерігали за погодою і казали: «У день Марка небо ярке – на вулиці парко, а бабі в хаті жарко».

Апостола Марка вважали повелителем весняних дощів. Говорили про те, що, якщо в травні дощ піде хоча б три дні, то можна очікувати багатого врожаю. Тому травневим грозам завжди дуже раділи. Назва дня «Ключни» якраз і виникла згідно з давнім віруванням, що Марко мав ключі від неба, яке він відчиняв, для того, щоб дощ пролився. Святому Марку в цей день молилися про те, щоб він уберіг посіви від посухи, просили послати сильні дощі, кажучи про те, що малий дощ землю тільки бруднить, а сильний – навпаки, очищає.

Починали сіяти гречку, або татарку, як називали цю рослину в народі. Також підмічали, якщо не зацвіли яблуні – на неврожай. Якщо співочі птахи прилітають зграями – на тепле літо. Якщо у цей день спостерігалась райдуга висока і крута – до хорошої погоди, якщо ж вона була низькою і пологою – до негоди.

За церковним календарем 8 травня вшановують Апостола і євангеліста Марка; преподобного Сильвестра Обнорського та Царгородську ікону Божої Матері.

Іменинники 8 травня:
Марко, Сильвестр, Ярослав, Хома, Віктор, Станіслав.

8 травня народились:

1834 – Василь Вовк-Карачевський – український громадсько-культурний діяч, публіцист, перекладач, Автор публіцистичних статей, історичних досліджень («Канів і його коротка історія»), перекладів праць М. Костомарова, М. Дашкевича, В. Антоновича.

1917 – Данило Лідер – художник театру, педагог. Народний художник України. Роботи: оформлення вистав «Ярослав Мудрий» І. Кочерги, «Король Лір» В. Шекспіра, «Дядя Ваня» А. Чехова, «Тев’є-Тевель» Г. Горіна за Шолом-Алейхемом та ін.

1921 – Микола Козловський – український майстер фотографічних справ. Лауреат Шевченківської премії за фотоальбом «Києве мій».

8 травня відзначають:

  • День пам’яті та примирення в Україні.
  • Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.
  • Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного півмісяця.

Події 8 травня:

1709 – російське військо зруйнувало Запорізьку Січ у відповідь на перехід запорожців на бік гетьмана Мазепи.

1900 – Андрей Шептицький був призначений митрополитом Львівським.

1945 – у передмісті Берліна Карлхорсті, зайнятому радянськими військами, представники німецького головнокомандування на чолі з генералом Кейтелем підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини; цей договір від Радянського Союзу підписав Георгій Жуков, а також представники США, Великобританії, Франції.

1967 – у Києві урочисто відкрили монумент місту-герою Києву.

Чи знаєте ви, що:

Українські символи: мак.

У народі маків цвіт є символом краси і ошатності. Насіння маку віддавна відоме як оберіг від лиходійства відьом, упирів та інших «нечистих сил». Його сипали навколо оселі, а також домашньої худоби. Зокрема, щоб захистити дійну корову, її обсипали маком, освяченим на Маковія, примовляючи: «Коли цей мак збереш, тоді від моєї корови молоко відбереш».

Що ж до прикмет, то вважалося, що мак два тижні цвіте, чотири достигає, а на сьомий – з нього вже насіння летить.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство
Джерело: ridna.ua