Як запобігти кишковим інфекціям влітку

27 Червня 2017 14:29

Начальник ГУ Державної служби з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів у Дніпропетровській області Андрій Кондратьєв на прес-конференції в ІА «МОСТ-ДНІПРО» дав поради, як попередити захворюваність гострими кишковими інфекціями.

«Як правило, зростання захворюваності відбувається на теплий період року (липень-вересень).

Найчастіше епідемічне значення мають молочні та м’ясні харчові продукти, салати та інші страви, які не піддаються термічної обробки.

Найбільш небезпечними в цьому відношенні заправлені сметаною або майонезом салати, особливо з яйцями, кремові вироби, морозиво.

Недотримання технології приготування і зберігання страв, правил особистої гігієни призводить до забруднення готових страв збудником, а висока температура сприяє його розмноженню.

Крім того, зараження можливе через забруднену питну воду та воду відкритих водойм.

Групові захворювання часто відбуваються при святкуванні весіль, ювілейних дат, ритуальних обідах тощо. Це пов’язане з залученням для приготування страв випадкових осіб, сусідів, знайомих – тобто, людей, які не проходять періодичних медичних оглядів, в т.ч. і бактеріологічного обстеження. Без видимих ознак кишкових інфекцій, вони можуть бути носіями збудників цих інфекцій і при елементарному недотриманні правил особистої гігієни забруднити ними страви.

Отже, з огляду на те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо захворюваності кишковими інфекціями для попередження захворювання необхідно дотримуватися простих правил:

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету обов’язково мити руки з милом;
– не вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб;
– дотримуватися технології приготування страв, умов зберігання та термінів реалізації;
– овочі і фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;
– при приготуванні їжі для сирих і готові продуктів використовувати окремий кухонний інвентар (дошки, ножі, посуд);
– на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки, особливо заправлених майонезом;
– не запрошувати для приготування страв на урочистостях випадкових осіб, сусідів, знайомих і т.д .;
– для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду промислового виробництва », – сказав він.

Джерело: most-dnepr.info