«Розвиток соціальних медіа. Правозахист в мережі Інтернет » – серію освітніх семінарів провели в Жовтих Водах

17 Жовтня 2017 18:01

Серія освітніх семінарів на тему «Розвиток соціальних медіа. Правозахист в мережі Інтернет » була проведена в Жовтих Водах.

Семінари були організовані ГО «Українська Софія» і реалізовуються в декількох регіонах України за підтримки ГО «Фонд прав людини» та МЗС Федеративної республіки Німеччина. Цільова аудиторія цього проекту – внутрішньо переміщені особи зі Сходу України та інші найбільш вразливі категорії сучасного українського суспільства.

Ось що говорить про проект Анна Орел, голова ГО «Українська Софія»: В сучасну епоху інформації місто, якщо воно дійсно прагне виходити на новий рівень розвитку, зобов» язане мати гідну представленість в Інтернеті. Бажано мати загальну інформаційну площадку, де б системно подавали інформацію представники різних секторів міста. Про це наш проект!

Перш за все, мова йде про розвиток індивідуальних соціальних медіа і блогерства. Саме в такому вигляді в сучасному світі людиною може бути максимально ефективно реалізовано право на свободу слова. Але в процесі реалізації проекту ми зрозуміли, що нам, як місту, сьогодні цього вже мало – було б добре, якби у нас з’явився сайт-візитка міста.

Це може бути оглядовий інформаційний ресурс на зразок довідника, де б в ідеалі була б зібрана будь-яка інформація про місто, зрозумілі його специфіка і масштаби. По-перше, це дуже зручно для самих жителів, а, по-друге, такий сайт необхідний насамперед, як візитка міста. Він повинен бути першим, що людина ззовні побачить в пошуковій системі, коли набере в ній «Жовті Води». Тому,  що на сьогоднішній день ми практично в ізоляції: про нас або не знають нічого, або негатив. Ми тут мріємо про інвестиції в економіку, про грантові кошти на розвиток громадянського суспільства, тобто ми хочемо грошей. Але що ми робимо для цього самі? Іноді мені здається, що міжнародні донори краще знають, що нам потрібно для того, щоб життя в нашій країні нарешті налагоджувалося, ніж ми самі! Саме вони, міжнародні донори, надала нам можливість реалізувати даний проект, основна місія якого – просвітництво!

Тому, що якщо говорити, наприклад, про державний сектор, то я знаю в нашому місті тільки дві організації, які мають успішну грантову історію і багато в чому це пояснюється якраз їх постійної представленістю в мережі Facebook. Над цим питанням дуже якісно працюють директор Центральної бібліотечної системи міста Катерина Белякова та директор ЦСССМ Людмила Скиба. І їх діяльність конкретно в цьому аспекті приносить свої плоди – донори знають про організації, які вони представляють і готові в них інвестувати.

Однак у нас є багато організацій і установ, які не розвивають цей напрям, через що і самі ці організації, і населення нашого міста багато втрачають. Наприклад, така відома організація як ЮНЕСКО кілька років реалізовувала в Україні програму навчання людей звертатися з паліативними (лежачими) хворими. А звертатися з ними правильно, це, повірте, дуже непросто для всіх: родичів, медичних працівників, працівників територіальних центрів, що надають дані послуги. У нашому місті більше 500 лежачих людей і їх обслуговують тисячі людей, яким таке навчання від ЮНЕСКО було життєво необхідно! І що? Отримали ми його? Ні! І я вам скажу чому: тому що про наші потреби ніхто не знає! Тому що немає якісної представленості міських структур, які були б зацікавлені в таких тренінгах, в інформаційному полі. Найсправді, дуже і дуже непросто знайти донора, який би хотів співпрацювати з організаціями з малих міст. Дніпро, Харків, Львів та інші обласні центри – це так! З нами історія інша. З нами побоюються працювати з різних причин, але перш за все тому що донор не бачить цілісної картинки нашого міста.

Після проведення семінарів було створено робочу групу, яка налаштована далі просувати цей проект. До її складу увійшли фахівці в сфері проектного менеджменту, журналісти, юристи, WEB-дизайнери, IT-фахівці.

У складі робочої групи – і керівник жовтоводської міської організації ВО «Батьківщина» Наталя Белінська.

– Основні завдання робочої групи, – розповідає Наталя Белінська, – це пошук інвесторів, розробка концепції, визначення правової форми майбутньої компанії, Дуже важливо, щоб там була участь держави, інакше ми побоюємося, що наших чиновників ніхто не змусить змінюватися і ворушитися. Крім того, ця група ентузіастів почала роботу над створенням проморолика, який популяризує тему серед громади і поширюватиметься у соцмережах і на блогерських майданчиках за допомогою SMM.

Коли він буде готовий, і ми почнемо його поширювати –  дуже просимо підтримати нас і наше місто вашими лайками і перепостами. Заздалегідь дякую!