Стратегія розвитку промисловості

17 Квітня 2018 20:57

 

Формування промислової стратегії України здійснюється із застосуванням інструментарію EQuIP (Engancing the Quality of Industrial Policy), розробленого UNIDO спільно з GIZ. EQuIP. Це комплексний методологічний інструментарій для надання підтримки політикам у розробці фактично обґрунтованих стратегій інклюзивного та сталого розвитку промисловості. Методологія EQuIP передбачає не просто отримання документа, а запуск циклічного процесу формування промислової політики, що містить наступні взаємопов’язані етапи: проведення діагностики промисловості, формування промислової стратегії, розробку промислової політики, її імплементацію, моніторинг результатів.

Розробка презентованої Стратегії разом із залученими фахівцями ведеться вже більше року. Сьогоднішнє експертне обговорення — це саме той формат, що дає можливість усім учасникам процесу розробки Стратегії почути одне одного і у подальшому врахувати думки та зауваження від представників експертного середовища, що безпосередньо долучились до діалогу. Ми вдячні експертам за опрацювання документа та коментарі і одразу після заходу починаємо вдосконалювати стратегію з урахуванням всіх отриманих пропозицій паралельно з оприлюдненням для громадського обговорення та отриманням зауважень від центральних органів виконавчої влади.

Стратегія розвитку промисловості України визначає наступні завдання нової промислової політики України, а саме:

  • модернізація та зростання промислового виробництва: залучення інвестицій, ефективне регулювання промисловості, підвищення конкурентоспроможності виробництв;
  • регіональний розвиток промисловості: підтримка кластерних ініціатив, спеціалізація регіонів та розвиток інфраструктури;
  • підвищення ресурсоефективності промисловості: стимулювання ресурсоефективних інновацій, імплементація засад циркулярної економіки, ефективне управління відходами.

Важливою характеристикою Стратегії є використання підходу «смарт-спеціалізацій», що дає можливість об’єктивно визначати та розвивати пріоритети промислового та інноваційного розвитку регіонів. Згідно з цим підходом, промислова політика в регіональному вимірі має враховувати унікальні можливості для розвитку та зростання конкретного регіону, його конкурентні переваги, його пріоритетні сфери для розвитку та інвестицій, інноваційну орієнтованість, можливості крос-секторального підходу та інше.

В Україні існують всі необхідні умови для побудови високоефективної промисловості із високою доданою вартістю — сильні індустріальні традиції поряд із розвиненою промисловою базою дозволяють нам не починати її розбудову “з нуля”, а вже сьогодні мати позитивні результати втілення підходу “смарт-спеціалізацій” у поєднанні із розвитком кластерів та перспективних національних ланцюгів доданої вартості в машинобудуванні, зокрема автомобілебудуванні, вагонобудуванні та інших секторах.

Довідково: до експертної групи, яка веде роботу над Стратегією розвитку промисловості України, на постійній основі увійшли представники центральних органів виконавчої влади, експертних та проектних офісів (Стратегічна група радників з підтримки реформ в Україні SAGSUR, Офіс реформ КМУ, Команда підтримки реформ Міністерства економічного розвитку і торгівлі, GIZ, Організація Об’єднаних Націй з промислового розвитку UNIDO), Інститут економіки та прогнозування НАНУ, Державне підприємство «Українська промислова зовнішня експертиза», міжнародні експерти.

Джерело: agravery.com