В україні м’ясо дорожче ніж в Европі

18 Квітня 2018 11:22

9months.ru

Помилкова політика української влади веде до зубожіння країну та український народ.

Замість того, щоб дати можливість селянам розвивати кооперацію та фермерство, переробку сільгосппродукції, дати довгі та дешеві кредити, розвивати аграрні ринки та інфраструктуру на селі і тим самим забезпечити продовольчу безпеку,зайнятість на селі, аграрна політика країни спрямована переважно на латифундизацію, вирощування технічних і зернових культур та масовий експорт сировини за кордон.

Як наслідок, за даними FAO (Продовольчої сільськогосподарської організації ООН), у І кварталі 2018 року імпорт м’яса в Україну був найбільшим за останні 5 років.

Зокрема, у І кварталі імпортовано:

свинини – 1,8 тис тонн (+171% до 1 кв. 2017 р.);

курятини – 30,8 тис. тонн (+26%);

субпродуктів – 8,4 тис. тонн (+44%);

сала – 14,1 тис. тонн (+58%).

Причини тому банальні: ціни на м’ясо на українському ринку вищі за європейські. І вже сьогодні споживання м’яса в Україні нижче на 35-45%, ніж у розвинених країнах світу.

Треба експортувати не сировину і не живу худобу, а перероблену продукцію.

Лише один приклад: у 2017 році Україна експортувала 88 тис. голів ВРХ (до 300 кг) і заробила 33,5 млн дол. США. Ніби непогано. А якби експортувала м’ясо і субпродукти, а не живу худобу, і доводила її до кондиції перед забоєм – до 500-550 кг, як це прийнято у світі, то могла б заробити, за даними аналітиків FAO, у понад 2 рази більше.

У виграші були б усі – українці, бізнес і країна.

Натомість маємо збільшення імпорту…