Україна втрачає $10 мільярдів щороку від занепаду туристичної галузі

25 Квітня 2018 12:00
Іноземці витрачають щодня приблизно вдесятеро більше, ніж українці

Іноземці витрачають щодня приблизно вдесятеро більше, ніж українці

Україна повинна створити такі умови, щоб, з одного боку, українці відкривали для себе рідну країну, мали змогу подорожувати. Для цього треба підтягнути якість туристичного продукту і створити інфраструктуру. Такий бізнес ідеально підходить для нижчого та середнього класу.

Починати треба з внутрішнього туризму, а потім залучати іноземців. Серед українських міст лідерами туристичної галузі є Київ, Львів, Одеса, Чернівці, Харків і частково Херсон. Середня сума витрат на день внутрішніх туристів на українських курортах становить близько 250-300 грн. Іноземці витрачають щодня приблизно вдесятеро більше, ніж українці. Україна приваблива для іноземців і географічним розташуванням, і цінами, але досі багатьох насторожує питання безпеки, а також рівень сервісу та якість дорожнього покриття.

Потрібно збільшувати пізнаваність України, розказувати про атракції, звертати увагу на івенти, фестивалі, тому що саме на такі події хочуть приїхати іноземці. Безумовно, не варто забувати про українські традиції, гастрономію, що є популярним у будь-якій країні.

У багатьох країнах в’їзний туризм займає 10% національного ВВП. І Україна може досягти таких показників. Але поки що ми маємо лише півтора відсотка.

Туризм впливає на збільшення доходів країни в іноземній валюті та займає 30 % в світовому експорті послуг

За даними Держприкордонслужби, у перше півріччя минулого року до України в’їхало 6 млн 300 тисяч туристів. І це майже на 9% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Найбільше іноземних громадян прибули до України з Молдови, Білорусі, Росії, Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини, Туреччини, Ізраїлю. Водночас, до 12, 5 млн зросла кількість  мандрівників з України, що на 6% більше ніж у 2016. Українці обирали такі напрямки, як Туреччина, Єгипет, Білорусь, ОАЕ, Ізраїль та Греція.