82% всіх альтернативних джерел енергії в Україні – сонячні електростанції

12 Травня 2018 21:05
82% всіх альтернативних джерел енергії в Україні – сонячні електростанції
82% всіх альтернативних джерел енергії в Україні – сонячні електростанції

У 2017 році в Україні  ввели в експлуатацію удвічі більше потужностей відновлювальних джерел енергії,  ніж у 2017-му, при цьому найпоширенішими потужностями є сонячні електростанції, їх частка становить 82%.

Нагадаємо, що на Житомирщині та Тернопільщині запрацювали регіональні програми, які заохочують громадян переходити на використання сонячної енергії та відшкодовують 20% вартості сонячних панелей.

Середній профіль клієнта — це станція на 5 МВт». Вартість такого проекту складає близько €4 млн. Із цієї суми банк зазвичай фінансує близько 70%.

Друге і третє місця ділять між собою вітрові та гідроелектростанціі. Проекти вітрової енергетики дещо масштабніші — в середньому від 70 МВт, тому і фінансування тут значно більше й сягає десятків мільйонів євро.

Але є проекти будівництва гідроелектростанцій і в малому та середньому бізнесі. Компанії купують в Європі турбіни, яким п’ять — сім років, за 10 – 20% їхньої вартості. І встановлюють у себе невеликі гідроелектростанції по 4 МВт.

Здебільшого такі станції будують у західних областях України.

За його даними, проекти з альтернативної енергетики мають довгий термін окупності, тому кредити видають на шість — сім років. Це максимальний термін, на який українські банки готові позичити кошти. Обов’язковою умовою є перший внесок. У середньому це 10-30% необхідної суми.

Дедалі частіше за кредитами на встановлення сонячних панелей звертаються приватні особи.

Ринок зростає. Якщо у 2016 році на українському ринку продали 600 сонячних панелей, то у 2017 році в чотири рази більше — 1600 панелей. Близько 20% панелей купують за кредитні кошти.

Джерело: agropolit.com