Скільки коштує літній відпочинок в Україні та за кордоном

14 Червня 2015 17:00
segodnya.ua

segodnya.ua

Автобусний тур по пляжах Європи за 300 євро, а житло в Кирилівці від 35 грн

Після кризи закордонний відпочинок став багатьом не по кишені. Проте на носі сезон відпусток, і люди все одно поїдуть відпочивати. “Сегодня” з’ясовувала, де цього року проведуть літню відпустку жителі Дніпропетровська.

На Центральному пляжі Кирилівки вже відпочивають сотні людей. Апартаменти в цьому селищі на березі Азовського моря стартують від 35 грн на добу. За ці гроші вам запропонують кімнату з радянським ремонтом в півгодини ходьби від моря. Втім, тут повно квартир і турбаз на будь-який смак і кишеню: ціни за гарне житло на пляжі доходять до 600 грн на добу.

“На початку сезону ще не так дорого. Якщо буде ажіотаж, то ціни виростуть. Так, минулого року найдорожчий номер у нас коштував 900 грн, – каже директор міні-готелю на пляжі Олена Парійчук. – Зараз номери за 600 грн вільні, а ось за 300-400 грн – користуються попитом”.

Знайти кімнату набагато дешевше, ніж готель. Там ціни не підвищують, і за 100 грн на добу навіть готові запропонувати яєчню і кашу на сніданок. В цілому з витратами на харчування відпочити в Кирилівці реально за 1000 грн на тиждень з людини, але відпочинок буде вельми аскетичним. Для любителів відпочинку на природі тут є наметове містечко. Поки немає директора, Анатолійович (так він представився) тут за старшого.

“Наметове містечко 20 років розкрадалися, але тепер буде інакше. Директора поміняли”, – розповідає він. Людей тут практично немає. Із зручностей – туалет і вода. Бажаючим розбити намет на території містечка доведеться платити по 50 грн з намету і по 10 грн з кожної мешкаючої в ній людини. Наплив відвідувачів тут чекають у серпні, саме тоді в Кирилівку приїжджають адвентисти сьомого дня. “У серпні тут все поле наметами забите, адвентисти щороку сюди приїжджають і все поле займають”, – розповідає Анатолійович.

На весь наметове містечко нам вдалося помітити лише один намет, в ньому відпочивають п’ятеро запорожців. Як виявилося, про те, що за п’ять чоловік і намет їм доведеться заплатити 100 гривень, вони не знали. “Нам на в’їзді сказали” домовимося”. Приїхали сюди, тому що безкоштовно”, – кажуть молоді люди.

Другий варіант для літньої відпустки – турбази на березі Дніпра. Їх у нас десятки, і поки фактично всі вільні для літнього відпочинку. Ціни – від 50 до 500 грн на добу. За 150 грн на добу вже можна зняти кімнату з готельним виходом, в котеджі, в 40 км від міста.

Не перестали їздити городяни і за кордон. “Путівки продаються, але зараз великим попитом користуються гарячі пропозиції та автобусні тури, – розповідає директор турагентства Анастасія Пижик. – Є пропозиції за 300 євро: десятиденний тур по найкращим пляжам Європи: Балтон, Ніцца, Сен-Тропе, Канни. За 130 євро можна поїхати на автобусі до Чехії”.

За словами Пижик, традиційні Туреччина і Єгипет користуються меншим попитом, адже навіть гарячий тур з перельотом там обійдеться в $500. Зате городяни дивляться в бік Батумі, де можна відпочити на березі моря за $400 з перельотом. А ось в екзотичні країни городяни їздити перестали. Наприклад, тури в Шрі-Ланку стартують від $700, плюс там ще доведеться витратитися на кілька сотень.

“Зараз така ситуація, що майже кожен клієнт приходить і просить тур подешевше, – говорить Пижик. – Доводиться розробляти нові маршрути. Ми вже навіть пропонуємо відпочинок на фермах і поселеннях в Західній Україні і в невеликих європейських містечках, щоб люди могли заощадити і подивитися щось нове”.

До речі, відпочинок на природі за кордоном порівняно недорогий. Так, у німецький Інден можна поїхати всього за 100 євро, при цьому у вартість входять харчування та проживання.

 

Джерело: Сегодня