Що робити, якщо не підписали декларацію з сімейним лікарем? Стан медреформи у Дніпровському регіоні

22 Серпня 2018 10:29

как выбрать врача в днепре и области

На Дніпропетровщині медика не обрали два мільйони жителів. А тим часом у деяких лікарів вже закінчуються місця.

 

 

 

Більше половини пацієнтів – без сімейного лікаря. На Дніпропетровщині медика не обрали два мільйони жителів. А тим часом у деяких лікарів вже закінчуються місця.

Чи вистачить їх на всіх – дізнавалися Деталі на 34 каналі .

1800 пацієнтів на кожного сімейного лікаря. У Олени Володимирівни залишилося близько сотні вільних місць. Жінка – одна з лідерів за кількістю підписаних декларацій.

“Я знаю, хто до мене прийде. Я можу приготувати документацію, аналізи, якщо людина здала їх попередньо, це скорочує час прийому, зручно для мене і для пацієнта”, – розповідає сімейний лікар Дніпровського міського центру первинної допомоги №8 Олена Білецька.

Паспорт, ідентифікаційний код і телефон – все, що потрібно для того, щоб підписати декларацію з лікарем. Свого медика сьогодні вибирає і Валентина.

“А як же, а раптом захворіти, раптом що? Повинен бути домашній доктор. Ну вибрали саме її. Все без розуму від цього лікаря, я говорю по-простому. І я так само, і я в першу чергу, і всі сусіди тільки , тільки до Білецької “, – говорить жінка.

зарегистрировать врача медреформа днепр

Для тих, хто з лікарями не знайомий, в амбулаторії поставили спеціальний стенд. Тут є вся інформація про медиків.

“У кожного є фото, у кожного є категорія, стаж роботи, сказано, ким він працює – лікар загальної практики, сімейний лікар, лікар-терапевт, лікар-педіатр. Пацієнти молодь, середнього віку, вони рідко звертаються до лікувальних закладів, пізніше зазвичай все ж переглядають. А потім тільки вибирають лікаря “, – говорить головний лікар міського центру первинної допомоги № 8 Ольга Ральченко.

У Дніпрі підписати декларацію можна на прийомі. Дані пацієнтів вносять самі лікарі. А ось, наприклад, в Тернівці для декларування є окремі кабінети.

“Ми виділили спеціально два кабінети на першому поверсі. У третій амбулаторії окремий кабінет є, де люди протягом дня підписують декларації. Це спеціальні кабінети, де спеціально знаходяться співробітники, щоб не стояти в чергах, не змішувати прийоми і підписання декларацій”, – розповідає головний лікар центру первинної допомоги Світлана Пічугова.

Від кількості декларацій залежить зарплата лікаря. Медустанову буде отримувати від держави гроші за кожного пацієнта. Так, найдорожчі – діти до 5 років. За них дають майже півтори тисячі гривень. За категорію у віці 6-17 років лікарня отримає 840 грн. За 370 гривень заплатять за тих, кому більше 17 і менше 40. Від 40 до 64 років – 480. І 740 гривень даватимуть за людей старше 65 років.

Таким чином, лікарі отримуватимуть більше – приблизно втричі. Нові зарплати вже мають медики Кривого Рогу.

“Лікарі вже їх отримують. Вже сьогодні аванс виданий по лікувальним закладам. Попередні розрахунки показали, що сума фінансування в другому півріччі дає додатково підприємствам 16-17 млн ​​грн.”, – зазначив заступник начальника управління охорони здоров’я Олександр Лук’яненко.

Більше половини жителів області ще не визначилися з медиком. Хоча у деяких сімейних лікарів місця вже закінчилися – таких лікарів в регіоні 19.
“Якщо не підписано декларацію, безумовно, допомога буде надана абсолютно всім жителям області. Але, звичайно, ми радимо подлпісать декларацію, тому що кожен пацієнт знає свого доктора, він знає, що доктору можна зателефонувати, якщо ти якось дивно себе відчув, але не можеш піти в лікарню “, – заспокоює жителів Дніпропетровщини директор обласного департаменту охорони здоров’я Наталія Буряк. І додає т, що лікарів вистачить усім. Але якщо у бажаного медика місць немає, доведеться вибирати з тих докторів, які залишилися.

 


Вподобайте Рідна Дніпропетровщина у Facebook щоб знати більше!

facebook.com/RidneDnipro
Рідна Дніпропетровщина Микола Томенко  Рідна Дніпропетровщина у Фейсбук


 

Джерело: 34 канал