Туризм розвивався на рівні Криму та Карпат: дніпрянам розповіли про феномен природи Дніпрові пороги

30 Вересня 2018 09:09

Вчора 11:00
Туризм розвивався на рівні Криму та Карпат: дніпрянам розповіли про феномен природи Дніпрові пороги

Вчора, 29 вересня, у рамкаї масштабного книжного фестивалю Book Space дніпрянам презентували перевидану і доповнену книги Дмитра Яворницького «Дніпрові пороги», передає Дніпроград.

Книга присвячена гідрологічному феномену природи України – Дніпровим порогами. Перше видання Дмитра Яворницкього побачив світ у 1928 році. На сьогодні книжка стала справжнім раритетом та цінним доробком української культури. Тому історики на чолі з краєзнавцем Олегом Власовиим у 2016 році вирішили перевидати “Дніпрові пороги”.

“Дніпрові пороги – це справді унікальне явище. До того, як у 20 сторіччі через будівництво ГЕС було все затоплено та знищено, туризм на Дніпропетровщині на Запоріжжі розвився на рівні Криму та Карпат. Адже перед туристами простягалися неймовірні краєвиди – грізні та величні пороги. На сьогодні ми отримали постсовкову діру. Приколисані лагідними дніпровими водами пороги чекають своїх часів, коли нація доросте до величного подвигу й подарує їм нове життя”, – розповів Олег Власов.

Коли стало відомо про затоплення порогів Дніпра для будування Запорізької Дніпрогес, Дмитро Яворницький очолив так звану Дніпробудівську експедицію. Крім природознавчих описів багато уваги приділено історії козаків, що населяли територію дніпровських порогів: це легенди, присвячені українському козацтву. У книзі подано більше 100 унікальних фотографій порогів Дніпра до їх затоплення.

“Наприкінці 1931 р. Дніпровські пороги будуть затоплені разом із навколишніми селами та археологічними пам’ятками. Академік Дмитро Яворницький як один з найавторитетніших істориків українського козацтва подає не лише історичну, а й цікаву гідрологічну, природознавчу інформацію щодо території порогів Дніпра. Козаки тут утворили своєрідну утаємничену локацію, про що складено сотні легенд та оповідок”, – розповів Олег Власов.

Перевидання раритетної книги Дмитра Яворницького «Дніпрові пороги» здійснювалася зі збереженням стилістики та нумерації сторінок оригіналу, але з усуненням друкарських помилок і неточностей. Для значної кількості світлин альбому віднайдено оригінали. Книгу доповнено сучасними передмовою, примітками та ілюстративним додатком з 29 фотографій, більшість з яких публікується вперше.

“Особливістю книги є карта-схема дніпровських порогів, яка дає уявлення не тільки про сотні топонімів та лоцманських ходах, а й про масштаби катастрофи, що призвели до затоплення сіл і археологічних пам’яток. На архівних фотографиях представлено пороги Дніпра до будівництва Запорізької Дніпрогес. Для наглядності розроблена карта порогів Дніпра, що вклеяна в книгу. Текст історично-географічного нарису крім описів містить фольклорні, історичні та етнографічні відступи, присвячені українському козацтву, що мешкало на цій території”, – розповів Власов.

Видання розраховане на істориків, краєзнавців та всіх, кого цікавить українська минувшина.

Нагадаємо, у 2016 році активісти разом з народним депутатом Андрієм Денисенком вирішили створити новий ландшафтний парк. Після чого комісія облради затвердила його перейменування та розширення. Вже 7 липня 2017 року творці парку «Дніпрові пороги» презентували сайт ландшафтного парку.

Джерело: Дніпроград