Про це заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко,
“У серпні борщ без м’яса коштував у середньому 14,2 грн, тоді як у січні 2018 року 9,8 грн. За вісім місяців вартість цієї смачної страви зросла на 45%, або на 4,4 грн”, – зазначив Дорошенко.
Так, за середньостатистичними цінами державного моніторингу, на початок 2018 року, буряк коштував 3,1 грн за 500 г, картопля – 3 грн за 500 г, капуста – 1,3 грн за 300 г, морква – 1,3 грн за 200 г, цибуля – 1,1 грн за 200 г.
За даними Держстату, в останній місяць літа буряк обходився в 3,5 грн за 500 г, картопля в 3,8 грн за 500 г, капуста у 2,2 грн за 300 г, морква в 3 грн за 200 г, цибуля в 1,7 грн за 200 г.
З початку року морква додала 130%, або 1,7 грн, капуста – 69%, або 90 коп., цибуля – 55%, або 60 коп., картопля – 27%, або 80 коп., буряк – 13%, або 40 коп.
Дорошенко також нагадав, що пісний борщ, приготовлений у листопаді минулого року, коштував взагалі лише 9,3 грн.
Для розрахунку Асоціація постачальників торговельних мереж брала: картоплі та буряка – по 500 г, капусти – 300 г, моркви та цибулі – по 200 г, води питної – 3 л, лаврового листа, сіль, чорний перець – за смаком.