ЦВК затвердила план проведення президентських виборі

20 Грудня 2018 23:10

Президентські вибори в Україні заплановані на 31 березня 2019 року

Центральна виборча комісія під час свого засідання затвердила план проведення президентських виборів та порядок контролю за виборчими фондами кандидатів.

Про це повідомляє прес-служба комісії.

Згідно з рішенням ЦВК, президентська кампанія стартує 31 грудня 2018. Офіційне висунення кандидатів й подача документів для реєстрації буде проводитися до 3 лютого 2019 включно. Безпосередньо реєстрація буде проводитися у п’ятиденний термін – 8 лютого 2019 буде останнім днем ​​реєстрації.

Розпочинати передвиборчу агітацію кандидати можуть з наступного дня після реєстрації. Проводити її дозволено до півночі 29 березня 2019.

Кандидати можуть відмовитися від балотування до 7 березня 2019 року. 8 березня 2019 ЦВК остаточно затвердить виборчі бюлетені.

Також комісія вирішила звернутися до Донецької та Луганської обласних ВЦА стосовно надання висновку щодо можливості проведення президентських виборів на територіях виборчих округів цих областей 31 березня 2019.

26 листопада народні депутати проголосували за постанову про проведення виборів президента України 31 березня 2019 року. Перед цим парламент підтримав указ президента про введення воєнного стану (ВС) в межуючих з РФ областях України. Глава держави заявляв, що Радбез рекомендував вводити ВС на 60 днів, але він скоротив цей термін до 30 днів. Він пояснив, що таким чином хоче уникнути спекуляцій. Опоненти Порошенка припускали, що ВС вводиться, щоб скасувати вибори через низький рейтинг президента.

“РНБО рекомендувала сьогодні запровадити мені воєнний стан на 60 днів. Хочу оголосити вам моє рішення – я буду пропонувати Парламенту запровадити воєнний стан на тридцять днів. Для чого? А щоб воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії. Щоб ні в кого з тих, хто про свою партію, про свій політичний інтерес печеться більше, ніж про націю та український інтерес, зараз не залишилося жодних підстав для брудних політичних спекуляцій чи інсинуацій”, – сказав глава держави.

Джерело: nv.ua