Такий дитячий санаторій – єдиний в Україні

19 Червня 2015 19:33

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Дніпропетровський дитячий психоневрологічний санаторій № 4 –  єдиний в Україні медичний заклад, що спеціалізується на лікуванні та реабілітації дітей з порушенням мовлення, що викликано ураженням центральної нервової системи.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Санаторій відкрили у 1945 році в зв’язку з необхідністю  термінового лікування дітей, хворих на туберкульоз, висока захворюваність на який дісталася у спадок після війни.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Спочатку санаторій був протитуберкульозного профілю. З 1 – го липня 1972 року його перепрофілюють під пульмонологічний на 100 койколіжок. А вже з 1 – го січня 1981 року на його базі створюється психоневрологічний санаторій для дітей з важкими розладами мови.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Першим керівником закладу була Валентина Іванівна Колінько. Вона очолювала санаторій багато років. І тепер Валентина Іванівна  – бажаний гість у санаторії, до її порад колеги прислухаються.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Зараз санаторій очолює лікар – педіатр вищої категорії, заслужений лікар України Нестані Платонівна Мехатишвілі.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Санаторій такого профілю – єдиний в системі охорони здоров’я України. Тут лікують дітей від 2 до 12 років із заїканням, затримкою мовного розвитку, порушенням мови середнього та тяжкого ступеня внаслідок вродженої патології.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Протягом останніх років у  санаторії вдосконалюють лікування дітей. З листопада 2011 почали надавати допомогу дітям у віці від 2 років. Для цього, за підтримки обласної влади, був реконструйований двоповерховий спальний корпус для спільного перебування матері та дитини.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

У жовтні 2010 року було відкрито новий фізіотерапевтичний корпус з басейном і водолікувальним відділенням. Це дозволило значно розширити обсяг реабілітаційних заходів. Зокрема, тут проводяться заняття в басейні, перлинні і гідромасажні ванни, процедури із застосуванням душу Шарко.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Реабілітаційні заходи, крім медикаментозних і фізіотерапевтичних, включають логопедичні заняття, лікувальну фізкультуру, різні види масажу, водні та фізіотерапевтичні процедури, психотерапію, працетерапію, музичну терапію, арт-терапію.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Курс реабілітації триває 6-8 тижнів. Одночасно в установі можуть оздоровлюватися 60 дітей у віці від 5 до 12 років і ще 15 малюків віком від 2 років, які перебувають у медичному закладі разом з матерями. Також тут лікуються діти до 18 років, які потребують супроводу та додаткової допомоги.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 Діти шкільного віку під час реабілітації проходять навчання за програмою загальноосвітньої школи. Для цього санаторій обладнаний спеціальними навчальними кімнатами.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

З дітьми, окрім висококваліфікованих дитячих психіатрів, працюють педіатр, фізіотерапевт, логопеди, вихователі і вчителі, інструктор з плавання та працетерапії, спеціаліст з логоритміки, масажист. Для батьків також проводяться спеціальні заняття, де їх навчають методикам розвитку мовлення у дітей.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Як з дітьми, так і з їх батьками працюють досвідчені психіатри, які допомагають скоректувати поведінку, дають поради батькам для закріплення отриманих навичок.

 – На жаль, сьогодні багато батьків стикаються з проблемами мовного розвитку дитини. Зазвичай, з такими дітками займаються логопеди, але цього не завжди достатньо для їх успішного лікування.

У санаторії діти з розладами мовлення з усього регіону та сусідніх областей отримують комплексне лікування, – говорить Нестані Мехатішвілі.

З липня цього року у медичному закладі продовжуватиметься реконструкція. В планах – розширити площі санаторію,  забезпечити більш комфортні умови для наших пацієнтів, сприяти їх якнайшвидшому одужанню. А для нас, лікарів, немає більшої радості, ніж назавжди закрити медичну картку дитини з цього питання, побачити дитину здоровою, а батьків щасливими.

Тож напередодні Дня медичного працівника хочеться побажати колективу санаторію невичерпності сил и наснаги, вічних цінностей – здоров’я, щастя, благополуччя, сімейного затишку, добра і миру. Нехай збуваються надії і очікування, успішно реалізуються всі плани.

                                                                                                                       Віра Касьянова