Рада міністрів ЄС погодила пакет санкцій проти Росії через агресію на Азові

18 Лютого 2019 00:05

Рада міністрів Євросоюзу під час засідання 18 лютого ухвалила так званий «азовський» пакет санкцій проти Росії.

Про це під час брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, передає «Громадське» з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Наша участь у (Мюнхенській безпековій – ред.) конференції збіглася з тим, що ЄС готувався до засідання Ради міністрів ЄС, яке відбулося сьогодні. І я хотів би сказати, що нарешті ЄС після деякої паузи ухвалив важливе рішення щодо пакета санкцій, так званого «азовського», – сказав він.

Єлісєєв додав, що засідання Ради міністрів ЄС поки продовжується, тому в найближчий час з’явиться інформація щодо політичного рішення за його підсумками.

Нагадаємо, 25 листопада, катери Прикордонної служби ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України в Азовському морі. Згодом російський спецназ захопив три військові українські кораблі: артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу». При цьому було поранено шестеро українських моряків.

У ФСБ РФ підтвердили затримання трьох українських військових кораблів в районі Керченської протоки. Захоплені судна доставили у Керч, а трьох поранених українських моряків – у Москву.

У зв’язку із ситуацією на Азовському морі Збройні сили України були приведені у повну бойову готовність. МЗС України звернулося до Росії з вимогою звільнення українських моряків і повернення техніки.

Вночі з 25 на 26 листопада відбулося засідання РНБО, під час якого рада одноголосно закликала президента запровадити воєнний стан в Україні.

26 листопада Верховна Рада України підтримала Указ Президента про воєнний стан.

Він запроваджується у 10 областях України – це Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігівська області. Конституційні права жителів цих областей не обмежуватимуться, поки Росія не зробить наземну агресію. Воєнний стан вводиться 28 листопада з дев’ятої ранку. Триватиме він до 27 грудня.

Порошенко також звернувся до Путіна з вимогою негайно звільнити українських військовослужбовців.

Рада Безпеки ООН скликала термінове засідання щодо України. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/02/18/rada_ministriv_yes_pogodyla_sanktsii_proty_rosii_cherez_agresiyu_na_azovi_1512389

Джерело: zik.ua