Три роки у селі: на абітурієнтів Дніпра чекає «нововведення»

26 Лютого 2019 00:39
Через кілька місяців у житті абітурієнтів Дніпра розпочнеться важливий етап: вони складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання та обиратимуть майбутню професію. З минулого року принцип вступної кампанії залишився незмінним: кожен абітурієнт може подати 7 заяв на 4 спеціальності до будь-якого вишу. Заяви приймаються на конкурсній основі. Проте з’явилися певні умови вступу. Що варто знати дніпрянам.

Як розповіла начальник управління науки, вищої та професійно-технічної освіти департаменту освіти та науки Дніпропетровської  облдержадміністрації Любов Кравченко, з 1 січня 2019 року набрала чинності постанова уряду про зарахування на бюджет насамперед тих абітурієнтів, які погодяться після закінчення навчання відпрацювати три роки у селі чи селищі міського типу. Зокрема, це стосується медиків та педагогів. Абітурієнти повинні будуть підписати договір із майбутнім роботодавцем — освітнім або медичним закладом у сільській місцевості. Список таких роботодавців органи місцевої влади складатимуть щорічно до 1 лютого, а оголошувати конкурси для вступників за договорами на відпрацювання — до 1 березня. До того ж  перевага надаватиметься мешканцям тих населених пунктів, в яких буде безпосередньо знаходиться установа, що надає направлення, або найближча до неї.

«Нині є потреба в 186 педагогічних працівниках різної спрямованості. Сільські, селищні ради та ОТГ мають забезпечити випускників безкоштовним житлом з оплатою комунальних послуг», — коментує Любов Кравченко.

Угоди з переможцями підписуватимуть до 30 травня. Зрештою, вступники отримають право на першочергове зарахування, а робото­давець — гарантію наявності фахівця за визначеною спеціальністю.

Після закінчення навчання випускники упродовж місяця повинні прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу. Якщо ж хтось відмовиться виконувати умови угоди, то буде зобов’язаний повернути кошти, витрачені закладом вищої освіти на його навчання.

Маргарита Сопільняк

Джерело: vesti.dp.ua