Україна залишиться без зубної пасти і їжі для тварин: в магазинах зникають російські товари

4 Січня 2016 20:09

images (1)З настанням Нового року Україна і Росія не стали відкладати в довгий ящик санкції один проти одного – незабаром ми не побачимо на прилавках багато російських продуктів. Їх Мінекономрозвитку і торгівлі України заборонило ввозити з 10 січня.
Це відповідь на заборону імпорту в РФ української їжі, про який ще в грудні минулого року оголосив російський прем’єр Дмитро Медведєв. Як повідомили нам у прес-службі МЕРТ, прийняті нашою стороною заходи спрямовані на захист економічних інтересів України та у відповідь на порушення РФ договору про вільну торгівлю від 2011 року на інші російські товари, дозволені до ввезення, з 2 січня введені мита, рівні ставками, чинними в Євроазійського союзі щодо країн, які до нього не входять (до 01.01.2016 р мит не було).

Економісти кажуть, що відмова від перерахованих МЕРТ російських товарів мало позначиться, оскільки вони або майже не завозяться, або такі ж випускаються в Україні. Мінус – можуть подорожчати їх аналоги, що ввозяться з Європи, насамперед товари особистої гігієни.

“Від заборони нами експорту РФ втратить $ 12-15 млрд на рік, а Україна придбає, адже полиці в магазинах не спорожніють, їх заповнять українські продукти, – упевнений аналітик агентства MPP Consulting Павло Мельник. – Багато наших підприємств, що випускають цукерки, макарони, побутову хімію, працюють не на повну потужність через низьку купівельну спроможність населення і конкуренції від виробників тих же російських шоколадних батончиків, пральних порошків, шампунів, кормів для тварин і т. д. Тепер цього не буде “.

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що певні незручності з’являться: “Зникнуть дешеві і якісні зубні пасти з РФ, їх замінять або китайські, які лікарі не рекомендують, або продукція оригінальних виробників, яка коштує в 1,5-2 рази дорожче. Те ж стосується і кормів для тварин. Наприклад, наші корми можуть подорожчати майже до рівня імпортних “.
З 1 січня, після приєднання України до зони вільної торгівлі з ЄС, нашою стороною скасований імпортний збір на продукти (10%) і промтовари (5%). Це, на думку Охріменка, має дати можливість вже незабаром знизити ціни на привізні товари – наприклад, спиртне з Європи. “Враховуючи, що гривня поки стабільна, то на 20-30 грн і більше має подешевшати дороге імпортне спиртне, на 3-5 грн – пляшка пива. Але це відбудеться через 2-3 місяці, коли торгівля продасть залишки, завезені в 2015 році” , – вважає Охріменко.
Інші набрали чинності економічні нововведення:
– Скасування мит на електромобілі (було 10%);
– Введення мит на автомобілі з Узбекистану (12,2%), на іномарки російського складання (10%), автобренди РФ (15-17%);
– Заборона ввезення в Україну автомобілів старше 5 років і не відповідних екостандарти Євро-5.
На думку гендиректора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, це разом з відміною імпортного збору (5%) призведе до подорожчання автомобілів ще на 10-15% і зробить більш конкурентною продукцію вітчизняного АвтоЗАЗ;
– Нацбанк посилив вимоги до небанківським фінустановам з обміну валют: у них повинен бути розмір власного капіталу не менше 20 млн грн, відеоспостереження, касовий апарат і охорона і договір оренди не менше ніж на рік. На думку Охріменка, обмінок стане набагато менше вже через місяць-два.

Джерело: segodnya.ua