В Україні зіпсується погода: синоптики прогнозують снігопади й морози

13 Січня 2016 12:34

image28049394До кінця тижня синоптики прогнозують погіршення погодних умов. По всій Україні очікуються снігопади, до вихідних температура повітря впаде до 3-8 градусів морозу вдень, 8-14 вночі, повідомляють в Укргідрометцентрі.
Як розповіла начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко, в найближчий тиждень по всій Україні будуть складні погодні умови, очікуються опади у вигляді мокрого снігу в більшості областей. 13-14 січня температура повітря складе від 2-х градусів тепла до 3-х морозу.

“15-16-го січня погода ускладниться. У більшості областей пройде сніг та мокрий сніг, місцями буде налипання мокрого снігу, ожеледь і можливі навіть сильні опади, сильний мокрий сніг. Температура повітря, починаючи з півночі і північного заходу України поступово знизиться. Вночі до 8-14 морозу, на північному сході – до 17-ти. А вдень – до 3-8 морозу “, – повідомили в Укргідрометцентрі.

Як зазначає Людмила Савченко, такі погодні умови є складними як для пішоходів, так і для водіїв.
Тим часом рятувальники нагадують – нестійкі погодні умови і значне накопичення снігового покриву сприяють активному утворенню бурульок на дахах будинків, виступаючих частинах будівель і на великих деревах. Падаючи, вони можуть травмувати перехожих. Падіння снігу або льоду з даху може привести не тільки до сильного удару або струсу мозку, але і до летального результату.

Цього року в Україні вже були зафіксовані випадки отримання травм від падіння снігу. У Черкасах брила снігу, що впала з даху багатоповерхівки, травмувала 53-річного чоловіка. Потерпілий переніс операцію і перебуває в реанімації. За словами медиків, він досі у важкому стані, а його рідні вже готують скарги у відповідні інстанції.
Як уникнути травм від падіння бурульок і брил снігу
Особливу небезпеку бурульки становлять в місцях масового скупчення людей і на вузьких вуличках, де тротуари безпосередньо примикають до будинків.
Загрозливою є ситуація поблизу під’їздів багатоповерхових будинків та при вході на торговельні майданчики. Ймовірність травмування в цих місцях є найвищою.
Уважними слід бути під час прогулянок у парку, особливо з дітьми. На деревах утворюється значний сніговий покрив, місцями з них може впасти велика брила снігу разом з бурульками. Тому, проходячи повз високих дерев, спочатку необхідно переконатися, що немає загрози падіння снігу.
Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти на пішохода, не варто заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності – самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків.
По можливості слід триматися на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху по вулицях міста.
Якщо під час руху по тротуару ви почули нагорі підозрілий шум – не можна зупинятися, піднімати голову і розглядати, що там сталося. Можливо, це схід снігу або крижаної брили. Якнайшвидше притисніться до стіни, козирок даху послужить укриттям.
Правила безпеки для водіїв
Майже половина всіх ДТП взимку через ожеледь і  сніг. У складних погодних умовах, коли є така можливість, варто утриматися від поїздок на автомобілях.
В інших випадках слід не забувати про те, що дорога під колесами авто може бути обледенілою, тому різке гальмування і входження в повороти може бути небезпечним. Також важливо не перевищувати швидкість на засніженій дорозі і дотримуватися безпечної дистанції, щоб уникнути ДТП.
Пішоходам також слід бути обачними – ожеледь краще обходити по сніжній кромці. На слизькій дорозі слід рухатися повільно і намагатися не носити в руках важкі речі і не тримати руки в кишенях – так на льоду легше буде зберегти рівновагу.
Також дуже важливо вибирати зручне взуття. Якщо все ж ви посковзнулися – постарайтеся присісти і згрупуватися, щоб пом’якшити удар. Дуже важливо намагатися не впасти на спину і не намагатися утримати в руках речі. Підніматися після падіння слід повільно і обережно.

Джерело: segodnya.ua