Призов до армії буде, військові отримуватимуть 7 тис. грн., а Мінські угоди мають результат, – Порошенко

15 Січня 2016 13:08

poroh_2“Мінська-3” не існує, “Рошен” президент передав трастової компанії, а військові отримуватимуть від 7 тис. грн.
Президент Петро Порошенко провів першу прес-конференцію в 2016-му році. З главою держави зустрілися більше 200 журналістів, 16 з яких задали питання.
На своїй прес-конференції в кінці 2014-го року президент Порошенко зазначив, конфлікт на Донбасі може залишитися в замороженому стані. “Ризик заморожування конфлікту існує. І ми робимо все, щоб його не було”, – сказав президент і зазначив, для врегулювання конфлікту необхідно за українським законодавством провести вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей. Коли зможуть провести подібні вибори – досі невідомо.
Крім того, президент у 2014-му сказав – якщо Мінські угоди порушать, в країні введуть військовий стан. “Якщо зараз перемир’я буде порушено, буде перейдена лінія зіткнення, буде організовано наступ на українські Збройні сили, в ту ж мить мною буде підписано указ про введення воєнного стану, переданий до парламенту”, – заявив він більше року тому.
Однак, військовий стан у 2015-му році, незважаючи на порушення процесу мирного врегулювання, так і не було оголошено.
Кілька днів тому Порошенко, як повідомляють ЗМІ, зустрівся з представником Росії в Мінських переговорах Борисом Гризловим, який спеціально для цього прилетів до Києва.
Про переговори з російським політиком прес-служба адміністрація президента нічого не повідомила, а сама зустріч проходила “за закритими дверима”. Учора в Мінську Гризлов запропонував в черговий раз оголосити режим тиші в зоні боїв – українська делегація на чолі з екс-президентом Леонідом Кучмою пропозицію підтримала.
На своїй прес-конференції, відповідаючи на запитання Порошенко підтвердив, що з представником “Тристоронньої Контактної групи” він зустрічався (маючи на увазі Бориса Гризлова), проте прізвище російського політика український президент не вимовив жодного разу.
“Напередодні зустрічі в Мінську була зустріч з представниками Тристоронньої Контактної групи. Україна вимагає чіткого визначення дат, коли і що ми робимо. Ключовий момент – повернення кордону”, – сказав глава держави.
Переговори по Україні днями провели і президенти США Барак Обама зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Обама в черговий раз підкреслив необхідність повного виконання Мінських угод.
Порошенко заявив: “Зміцнення обороноздатності відбило будь-яку охоту у ворога йти в наступ на Україну” і пізніше зазначив, в 2016-му році має відбутися відновлення українського суверенітету на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. У підтвердження того, що Мінські угоди мають результат, Петро Порошенко продемонстрував діаграму, на якій видно – обстріли українських позицій стали відбуватися рідше.
Зарплати і призов до армії
“З 16-го року, мінімум, який буде отримувати український воїн, становитиме 7 тис. Грн. Це поза зоною АТО”, – сказав Порошенко. Крім того, за словами президента, в рамках дерегуляції знижено навантаження на фонд заробітної плати шляхом скорочення ЄСВ, що дозволить підвищити зарплати.

“Це збільшить суму, яку отримають на руки працівники бюджетних установ. Я також розраховую, підприємці, український бізнес та інвестори оцінять наше рішення і зроблять відповідний крок у відповідь, а саме інвестори підуть на підвищення зарплат українських працівників”, – заявив глава держави.
Говорячи про зарплати контрактників, Петро Порошенко заявив – скасування призову на строкову службу в армію не буде. “20-річні українські юнаки повинні навчитися добре військовій справі. Чи не повинні відволікатися на інші види роботи, але приділяти величезну кількість часу бойового навчання”, – сказав він.
“20-річні українські юнаки повинні навчитися добре військовій справі. Чи не повинні відволікатися на інші види роботи, але приділяти величезну кількість часу бойового навчання”, – сказав він.
Торік Петро Порошенко заявив, що не має претензій до когось з уряду конкретно: “Моя заява про можливі зміни в уряді восени жодним чином не була спрямована проти когось в уряді персонально”. Сьогодні глава держави сказав: “Очікую суттєвих кадрових змін у Кабінеті Міністрів, які повинні підсилити його потенціал” і додав, що питання призначення і звільнення уряду знаходиться в компетенції парламенту.
У той же час головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі і главою Нацбанку Валерій Гонтаревої президент задоволений. “Я особисто його запросив в Україну, знаю його більше 30 років, був для нього авторитетом в університеті”, – сказав Порошенко про Саакашвілі.
У своїй промові президент розповів про головні свої досягнення за 2015-й рік. “Ми забезпечили активність і дієздатність міжнародної коаліції підтримки України, коаліції наших друзів. Дуже яскравою демонстрацією цього факту було голосування минулої осені в ООН. З 177 країн, які підтримали Україну як непостійного члена Ради безпеки ООН”, – сказав Петро Порошенко.
Крім того, глава держави нагадав, що з 1 січня почала діяти поглиблена і всеохоплююча Зона вільної торгівлі в ЄС. “Ми домоглися рішення Європейської комісії про завершення процедури оціночної місії по імплементації плану дій щодо безвізового режиму і отримали рішення про безвізовий режим”, – підкреслив президент.
Не обійшлося також без питань про активи президента (компанії “Рошен” і “5 каналу”). “Я цього року підписав угоду про передачі моїй частині” Рошена “в незалежний траст. На весь час моєї каденції. Ні я, ніхто інший не може цей траст розірвати”, – сказав Порошенко. Телеканал президент продавати не збирається.
Торік Петро Порошенко говорив, що не може продати “Рошен” через складну економічну ситуацію.

Джерело: segodnya.ua