51 людина померла від грипу,здебільшого від вірусу грипу типу А Н1N1, – Мінохорони здоров’я

20 Січня 2016 14:30

d13b5879390036e45ff175f8671f96eeМіністерство охорони здоров’я України та Державна санепідемслужба України поінформували про епідемічну ситуацію із захворюванням на грип та ГРВІ в рамках оперативного брифінгу.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі повідомив, що станом на 17 січня 2016 року у Україні підтверджений 51 летальний результат внаслідок захворювання на грип. У Вінницькій області зафіксовано 7 таких випадків, в Одеській – 20, Донецькій – 4, Рівненській – 3, в Кіровоградській, Житомирській, Харківській, Черкаській, Чернівецькій, Львівській – по одному, у Києві – 5.

«Україна по захворюваності ГРВІ і грипом сьогодні знаходиться на рівні всіх європейських країн, тому приводів для паніки немає. Позитивним є те, що за останній тиждень зріс показник звернення хворих до лікарів і госпіталізації. Це означає, що люди почали більш відповідально ставитися до епідситуації, і менше займаються самолікуванням. Нагадуємо, що не варто превентивно скуповувати ліки, щоб не створювати паніку », – зазначив Олександр Квіташвілі.

За даними Українського центру з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України, на сьогодні 17 областей наблизилися до епідемічного порогу щодо випадків захворювання на ГРВІ та грип. У двох областях цей показник перевищений – це Донецька та Рівненська області. Фахівці ще раз підкреслюють необхідність звернення до лікарів особам з групи ризику відразу після виявлення ознак вірусної інфекції.

Керівник ГУ «Український центр з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України» Любов Некрасова повідомила, що 98% летальних випадків обумовлені штамом вірусу грипу типу А Н1N1.

«За другий тиждень +2016 кількість дорослих, хворих на грип і ГРВІ збільшилася, тоді як дітей на 10% зменшилася в порівнянні з першим тижнем. Найбільше хворих реєструють у Києві та Київській області. Найменший рівень захворюваності фіксується в Закарпатській, Тернопільській, Харківській областях. Загалом майже 2,5 мільйона чоловік вже перехворіли на грип та ГРВІ », – додала Любов Некрасова.

Карантинні заходи поки введені в 16 регіонах. Це Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Київська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернівецька, Чернігівська області та місто Київ.

За словами в.о. Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, в.о. Головного санітарного лікаря України Святослава Протаса, обмежувальні заходи, зокрема, переривання навчання в школах, сприяють зниженню захворюваності в 2-2,5 рази.