У Великобританії узаконили схрещування людини і тварин

12 Лютого 2016 13:46

00183xd8Міністерство внутрішніх справ Великобританії на своєму офіційному сайті опублікувало керівництво “з вирощування людських матеріалів в тілах тварин”.
Документ призначений для вчених, які планують створювати технології вирощування людських органів в тілі тварини і проводити супутні дослідження. Наприклад, вони отримали право на законних підставах використовувати гібридні істоти для пошуку методів і способів лікування різних хвороб людини. Поява правил стало другим кроком в даному напрямку.
На початку лютого британська влада вперше в Європі дозволили проводити модифікацію генома людського ембріона за допомогою особливої ​​технології CRISPR / Cas9.
Втім, вирощування “химер” буде справою непростою. Видане керівництво розділяє можливі експерименти на три категорії за ступенем неоднозначності. В першу включені звичні досліди. Дозвіл на їх проведення отримати найлегше – досить дотримуватися прийнятих у Великобританії правила поводження з тваринами. Наприклад, під дану категорію підходять експерименти з мишами, на яких вивчають препарати для лікування раку та інших важких захворювань.
Більш високий пріоритет відданий другої групи. До неї віднесені дослідження, в результаті яких в тілі тварини можуть з’явитися клітини людського ембріона. Або в поведінці можуть проявитися “людські риси”. Таке можливо, наприклад, при пересадці тканин людського мозку в мозок тварини. В даному випадку вченому доведеться довести не тільки наукову цінність експерименту, а й етичну прийнятність.
Третя група об’єднує найскладніші, ризиковані і неоднозначні види експериментів. У неї включені досліди, в результаті яких поведінка тварини може стати схожим на людське. Тут же знаходяться експерименти, які можуть привести до “випадковому” і неконтрольованого зародженню у тварини людського ембріона. І, нарешті, під дану категорію віднесли досліди зі створення гібридних ембріонів, що не підлягають знищенню. Отримати дозвіл на них буде вкрай складно. А якщо воно буде дано, працювати дозволять лише під наглядом групи досвідчених експертів.
Британська влада пояснили появу правил схрещування людей і тварин бажанням ліквідувати дефіцит людських донорських органів.

Джерело: segodnya.ua