На Дніпропетровщині презентували першу книгу багатотомника про пам’ятки регіону

19 Квітня 2016 16:05

14610700746318Пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування. Дніпропетровщина налічує їх майже 18 тисяч. Незабаром всі вони увійдуть в багатотомну енциклопедію України. Дніпропетровський тому починається з книги про пам’ятки Томаківського району. У виданні – понад 200 сторінок. Його презентували в Дніпропетровській ОДА.

«Щоб зберегти спадщину і передати новим поколінням, ми представляємо перше видання багатотомника -« Пам’ятки історії та культури Томаківського району ». Книга невелика, але на її створення пішло чимало зусиль. Це робота істориків, археологів та інших вчених. Вони звернулися в ОДА за підтримкою – ми допомогли », – зазначила начальник управління культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА Наталія Першина.

Більше 200 сторінок розповідають про історичну, наукову і художню цінність пам’яток Томаківського району.

Як свідчать археологічні знахідки, заселення цього краю почалося тисячі років тому. У Томаківському районі – 55 населених пунктів, майже півсотні з них мають історичні пам’ятники.

Сьогодні на території району знаходиться понад 600 об’єктів культурної спадщини: кургани, історичні будівлі і місця, стародавні фортеці. Однак дослідники вважають, що це не межа. Багато пам’ятники археології ще не знайдені.

З цієї книги починається серія публікацій про історію та культуру області. Всього побачать світ 35 видань. Зараз завершується робота над другою книгою, яка буде присвячена Апостолівського району.

Потім всі вони увійдуть в єдину всеукраїнську енциклопедію. Заплановано підготувати 28 томів – по одному на кожну область. Це один з наймасштабніших національних проектів.

У Дніпропетровській області майже 18 тис. Об’єктів культурної спадщини. Вони розповідають про історію нашого краю від найдавніших часів до сучасності. За цим показником регіон займає перше місце в Україні.