Микола Томенко: Ми шукаємо героїв деінде, а герої тут – з-поміж нас

27 Квітня 2016 14:34

DSC07926-543x381Лідер громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко взяв участь в урочистому відкритті оновленого музею Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля. Презентацію музею, чільне місце в експозиції якого займає вшанування геройського подвигу вогнеборців-ліквідаторів аварії на ЧАЕС, приурочили саме до 30-річчя Чорнобиля. У різний час в Черкаській пожежці навчалися 353 випускника, які боролися із страшною радіаційною бідою.

«В цей музей треба водити школярів, аби діти зрозуміли – герої поруч, серед нас», – зазначив М. Томенко під час відкриття.

«Ми шукаємо героїв деінде: в Польщі, в Америці… А герої тут, в Україні – як ті хлопці, випускники Черкаського інституту, Володя Правик, Віктор Кібенок і старше покоління, які у 86-ому рятували Україну і світ. На жаль, про чорнобильців забули. А найбільше, що їм потрібно, – повага і визнання того, що вони справжні українські герої», – сказав Микола Томенко.

«Мені здається, в цій системі поваги є дві складові: через історичну пам’ять і через соціальні речі. Їх, на жаль, не вдалося зробити. Один закон, який я вів, про підтримку людей, які працюють в зоні відчуження, підписаний Президентом. Другий, пов’язаний із пільгами для дітей, вдов та власне з чорнобильцями, заветований. Тому справедливість у соціальному питанні треба ще вирішувати. Займаю таку позицію: найбільша справедливість – це не пільги чи доплати, а справедлива пенсія і гідна зарплата, а чорнобильці самі розберуться, на що їх витрачати».

Під час урочистих заходів нагородами було відзначено ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Призи отримали також школярі-учасники футбольного турніру у пам’ять Героїв Чорнобилю, який вперше цього року пройшов у ЧІПБ і має стати традиційним.

Також орден «Честь, віра, слава» І ступеню був вручений Миколі Томенку – за підтримку навчального закладу. Микола Томенко, у свою чергу, передав сертифікат від Фонду «Рідна країна» на придбання спортивного інвентарю для вихованців ЧІПБ.

Джерело: tomenko.ua