Планувати сім’ю означає планувати свої думки і мрії

18 Травня 2016 11:18

відкриття перин.на Ксміч. 21.06.12р 001Вже традиційно спеціалісти обласного Центру планування сім’ї , що розміщується на базі КЗ «Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром ДОР», провели Тиждень планування сім’ї.
Захід відбувся у межах Всеукраїнського тижня планування сім’ї, мета якого – пропаганда здорового способу життя, відповідального відношення до свого здоров’я, залучення до питання репродуктивного здоров’я населення.

Ще у 1968 році ООН проголосила право на планування сім’ї і вільне, відповідальне батьківство, як невід’ємне право кожного громадянина. У 1974 році було визнано право кожної країни займатися плануванням сім’ї на державному рівні.
Дніпропетровський обласний перинатальний центр, де функціонує обласний Центр планування сім’ї, володіє потужною, багатою базою, як висококласних фахівців, так і сучасної якісної апаратури.
image-216a61be1fcfcf371a191660e32b26ad5f5890acbc3e97efbe36417f0ec94990-V– Центр планування сім’ї   та консультативно – діагностичне відділення обласного перинатального центру, – розповідає завідувач Центру Ольга Мальцева, – завжди працюють у тісному контакті.
З кожним роком у нас вдосконалюється комплекс заходів щодо проведення Тижня планування сім’ї. Вдосконалюються методи обстеження пацієнтів, способи контрацепції, з»являються нові спеціалісти, яких у нас не було, наприклад, років п»ять тому. Все це забезпечує надання пацієнтам висококваліфікованої медичної допомоги.
На протязі тижня планування сім’ї у нас працювала телефонна «гаряча лінія» з питань планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я. Проводилися переривчасті курси з планування сім’ї і питань підліткової гінекології,
семінарські заняття з лікарями і акушерками за наказами МОЗ, який регламентує роботу з планування сім’ї, з питань призначення раціональної контрацепції пацієнтам, які живуть з ВІЛ та дискордантним парам.
Відбувалися тренінги з питань планування сім’ї, раціональних методів контрацепції і шкоди аборту, алгоритму дій пацієнта при незахищеному статевому контакті.
Також наші спеціалісти проводили міні-лекції і бесіди з відвідувачами і пацієнтами щодо питань збереження репродуктивного здоров’я, запобігання абортам, сучасних методів контрацепції, поширювали рекламно-інформаційні матеріали з питань раціональної контрацепції, прегравідарної підготовки, наданих однією з фармкомпаній та підлітковим клубом «Тінсі-клуб».
Сьогодні наші гінекологи, генетик, сексопатологи, спеціалісти з невиношування вагітності мають змогу надати консультативну допомогу в онлайн – режимі.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– З квітня у обласному перинатальному центрі працює кабінет телемедицини, говорить завідувач консультативно – діагностичним відділенням Олена Заяць.
Відтепер кращі спеціалісти центру зможуть консультувати колег та пацієнтів з районів і міст регіону щодо лікування складних випадків захворювання.
Обласна влада закупила для центру електрокардіограф, комп`ютерний електроенцефалограф, діагностичний спірометричний комплекс, спеціалізоване автоматичне комп`ютерне робоче місце та інше необхідне обладнання.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Щоденно у кабінеті телемедицини обслуговуються до двадцяти пацієнтів, – розповідає лікар функціональної діагностики Неля Шевченко. Робота кабінету розписана на місяць вперед. Тепер пацієнтам перинатального центру не треба звертатися до інших лікувальних закладів, щоб лікувати супутні захворювання.
Діагностика внутрішньоутробних патологій плода, різноманітні гіпертонії, клапанна патологія серця, відхилення у його роботі – ці та інші розлади виявляють і корегують у кабінеті телемедицини. Звичайно, у разі виявлення серйозної патології, яка, наприклад, потребує негайного операційного втручання, пацієнт направляється до профільних медичних закладів.
Дванадцятиканальний електрокардіограф дозволяє реєстрацію та дослідження електричних полів, що утворюються при роботі серця. Електрокардіографія являє собою відносно недорогий, але цінний метод електрофізіологічної інструментальної діагностики в кардіології.
Добове моніторування електрокардіосигналів дозволяє оцінити зміну діяльності серця в умовах звичайної активності пацієнта: реакцію серця і судин на фізичне та емоційне навантаження, стан серця під час сну, перепади ритму і провідності серця протягом доби. Також – виявити епізоди больової і безбольової ішемії міокарда, аритмію, уточнити причину синкопальних станів.

Також тут застосовують спірометрію – простий, неінвазивний і недорогий метод діагностики і оцінки поширених захворювань респіраторного тракту, що дозволяє об’єктивно виміряти легеневу функцію.

Тепер пацієнтам доступний і метод дослідження головного мозку, заснований на реєстрації його електричних потенціалів – електроенцефалографія.

Можна скористатися і фетальним антенатальним монітором – Бебі – Кард. Він призначений для спостереження за станом плоду і матері та використовує пасивний спосіб отримання даних КТГ шляхом зчитування електричних сигналів з абдомінальної поверхні вагітної жінки.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Сучасна кардіологія розвивається дуже стрімко. Щоб слідкувати за новинами в професії та бути в курсі останніх новин спеціальності, Неля Шевченко постійно відвідує різноманітні науково – практичні конференції та семінари і вже має великий авторитет серед колег з України.
– Наше завдання, продовжує розповідь Неля Шамілівна, – забезпечити європейські стандарти медичного обслуговування для жителів регіону. Адже за телемедициною – майбутнє.
Серед переваг телемедицини: онлайн консультування пацієнтів з профільними спеціалістами, підвищення якості медичного обслуговування, електронний варіант історій хвороб тощо. Робота лікарів спрямована на те, щоб кожен мешканець області, незалежно від його місцезнаходження та соціального статусу, отримував якісну медичну допомогу у необхідному об’ємі та у встановлені строки.
За словами головного лікаря Дніпропетровського обласного перинатального центру, кандидата медичних наук, лікаря вищої категорії з організації та управління охорони здоров’я, акушерства і гінекології, заслуженого лікаря України Людмили Падалко, розвиток телемедицини – дуже важливий проект. Саме на Дніпропетровщині розвиток телемедицини порівняно з іншими регіонами, йде найшвидше.
«Для медичних працівників та самих пацієнтів – це неабияка допомога у роботі та лікуванні, яка в рази підвищує якість медичного обслуговування, заощаджує час та кошти громадян», – розповіла Людмила Іванівна.
Спеціалісти обласного Центру планування сім»ї говорять, що планувати сім»ю означає не лише приводити до ладу своє фізичне здоров»я, а й бути в злагоді зі своїм духовним настроєм, планувати свої думки і мрії. Це дуже важливо.
Віра Касьянова
На фото: лікарі обласного Центру планування сім’ї .