Що буде з курсом долара: гривню може “штормити”

1 Серпня 2016 18:34

21584057Черговий транш МВФ у розмірі $ 1 млрд, який експерти називали одним з важливих чинників економічної стабільності, Україна до кінця року, схоже, так і не отримає. Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва. Рада директорів Фонду повернеться до розгляду чергового траншу для України в кращому випадку в кінці серпня або на початку вересня.
Економіст-аналітик Павло Мельник не чекає різкої реакції української економіки на відмову МВФ нас кредитувати цього літа, але нагадує про інших боргах країни: “В умовах відсутності траншу нам доведеться реструктуризувати інші зовнішні кредити. Це призведе до того, що Україна почне пізніше платити за іншими позиками “. Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що транш є позитивним сигналом для інших інвесторів, в тому числі і приватних. “Це б означало, що Україна виконує взяті на себе зобов’язання. Але такого сигналу для них не надійшло, і це, в своєму роді, серйозна втрата”, – підсумував економіст.
Жолудь вважає, що в нинішніх умовах гривню може почати серйозно “штормити”. При цьому він чекає до кінця року середнього курсу 25-26 грн / $, хоча не виключає ослаблення до 27 грн / $. А ось виконавчий директор фонду Блейзера Олег Устенко йде в своїх негативних прогнозах далі і зазначає, що стрибок може бути вище, аж до 30 грн: “Можуть з’явитися на валютному ринку та інші проблеми. НБУ може почати штучно обрізати попит на валюту – на міжбанківський ринок допустять тільки Мінфін і “Укрнафтогаз”. Всі інші будуть відсічені “, – пояснив  Устенко.

Джерело: segodnya.ua