Все про вакцинацію дитини: поради лікарів

2 листопадаа 2016 12:55

138828Батьки коливаються: робити чи дитині вакцинацію. Лікарі впевнені – щеплення потрібні. Статистика свідчить, що вакцинація щорічно рятує життя мільйонам малюків в усьому світі. Правда, щоб щеплення було на користь, слід поставитися до неї відповідально, кажуть в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА. Слід дотриматися всіх норм від обліку протипоказань до спостереження за здоров’ям дитини після процедури. На що звернути увагу батькам при вакцинації – далі.

«Робити щеплення дитині чи ні – для багатьох батьків це важке запитання. Мовляв, вакцинація може завдати шкоди маляті. Але лікарі впевнені, що щеплення просто обов’язкові. Тільки вакцинація може вберегти дитину від інфекцій, які викликають важкі ускладнення і навіть смерть. Якщо вчасно не сформувати потрібний імунітет, ризик захворіти на дифтерію, кір, поліомієліт або правцем цілком реальний. Щорічно щеплення рятують життя мільйонам дітей і запобігають виникненню епідемій. Головне, робити їх з розумом, врахувати стан здоров’я, переконатися, що немає протипоказань, стежити за станом дитини після щеплення », – зазначила начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям і матерям департаменту охорони здоров’я ОДА Наталія Шмалько.

Які існують протипоказання до вакцинації?

Протипоказання до вакцинації – гостре захворювання або загострення хронічних захворювань. Не можна робити щеплення при серйозної алергічної реакції на попередню дозу вакцини або при алергії на один з її компонентів. Наприклад, на желатин або курячий білок.

Протипоказана вакцинація людям із захворюваннями, при яких імунітет може не сформуватися. Наприклад, в умовах хіміотерапії, вживанні великих доз стероїдних гормонів, СНІД. Для таких людей безпечні інактивовані вакцини, які не містять живого вірусу або бактерії.

Дітям з неконтрольованою епілепсією не рекомендується вводити цільноклітинні вакцини проти коклюшу.

Наявність протипоказань визначається індивідуально для кожної дитини. Якщо дитина пропустила щеплення через протипоказання, можна продовжити курс вакцинації в подальшому за графіком, який визначить лікар.

Про що потрібно сказати лікареві до вакцинації?

Вам обов’язково слід повідомити про це лікаря, якщо вам здається, що дитина хвора. Слід сказати фахівця, чи є у дитини алергія на медичні препарати, продукти харчування або вакцини. Розповісти, чи була серйозна реакція на вакцинацію в минулому. Чи були астма, хвороби легенів, серця, нирок, діабет, хвороби крові, хронічні захворювання, судоми. Важливо, чи проходив дитина променеву терапію, чи брав препарати, що пригнічують імунітет – стероїди, препарати для лікування раку.

Повідомте лікаря, якщо дитині переливали кров або продукти крові, імуно (гамма) глобулін. Розкажіть, якщо він приймає якісь ліки і отримував будь-які вакцини протягом останніх 4-х тижнів.

На що звернути увагу після вакцинації?

Іноді щеплення, що захищають дитину від інфекцій, можуть викликати неприємні відчуття. Наприклад, підвищення температури. В такому випадку дайте жарознижувальну без змісту аспірину – ту дозу, яка відповідає віку дитини. Давайте пити багато рідини.

Чи не одягайте на дитину занадто багато речей і не загортати в кілька ковдр. Температура в кімнаті повинна бути близько 22 градусів.

Повідомте лікаря про підвищення температури або іншому погіршенні стану дитини.

Коли слід негайно звернутися за медичною допомогою?

Негайно звертайтеся за медичною допомогою, якщо:

• у дитини температура тіла 39 градусів і вище;

• він виглядає незвично блідим, став млявим і пасивним;

• дитина безперервно плаче протягом 3 годин і більше;

• дитина тремтить, здригається або у нього почалися судоми;

• відмовляється від їжі, рве.

До приходу лікаря не панікуйте. При підвищеній температурі дайте жарознижуюче. Заспокоюйте малюка, тримайте під рукою медичну карту дитини – виписки, консультативні висновки, зроблені раніше.