Карнаухівку захистили від підтоплень і зміщення грунту

17 листопадаа 2016 14:30

14793791679457У селищі Карнаухівка вирішена багаторічна проблема. Тепер населений пункт, поблизу Каменського, захищений від підтоплень і зміщення грунту. Завдяки зусиллям команди ДнеіпрОДА будинку майже 4 тисяч жителів в безпеці. На це з обласного бюджету було виділено понад 10 мільйонів гривень.

Проблема існувала майже чверть століття – ДніпрОДА вирішила її за вісім місяців.

«Дніпропетровщина продовжує активно впроваджувати нові екологічні проекти. Ми першими в Україні запустили електронну декларацію про відходи, розробили екосайт. Ще один проект – ліквідація підтоплень в селищі Карнаухівка, поблизу Каменського. 25-річна проблема майже 4 тисяч людей була вирішена за вісім місяців. Наступного року плануємо реалізувати ще 18 нових екоініціатів », – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.

В одній частині Карнаухівки зміщалася грунт, в іншій – вода просочувалася в будинку і підтоплюються підвали будов. В результаті житла руйнувалися. Особливо страждали жителі вулиць Толстого, Барикадна, Осіння, Садового.

«У Карнаухівці при паводках вода не відходила по системи колекторів, а поширювалася в грунт. Рівень грунтових вод піднімався. Це призводило до підтоплення підвалів і зміщення землі. Як наслідок, руйнувалися житлові будинки. Багаторічна проблема вирішена за рахунок обласного бюджету », – підкреслив директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА Руслан Стрілець.

Жителі вулиці Осіння кажуть, спостерігали зсуви ґрунту, скільки себе пам’ятають. Боялися тут не те що їздити, а й ходити. Тепер, коли небезпечна зона ліквідована, охрестили вулицю проспектом.

«Ми давно просили, щоб засипали нашу кручу. Вона докучала тим, що підбиралася до будинків – і вони могли з’їхати в яр. Спасибі, що засипали нашу біду. Тепер ми задоволені », – не приховує радості жителька селища Тетяна Шумилина.

Анна Зяблова показує гараж, який ось-ось міг зірватися в прірву. «Через постійні підтоплень земля мало-помалу руйнуватися. Так поступово зміщення дісталося до нашого двору. За стіні гаража постійно йшла велика тріщина: вже втомилися з дідом її замазувати. Ще трохи – і гараж б опинився в яру. Спасибі, що її засипали. Аж не віриться », – каже жінка.

У Григорія Косенка, який живе на вулиці Садова, інша біда. Вода з року в рік підтоплювала його льох і будинок. «У погребі – вода, в будинку стіни по вікна мокрі, одяг« цвіте », шпалери відпадають. Зібраний урожай змушені були зберігати в літній кухні, а в будинку щовесни робили ремонт. Тепер проблема вирішена. Дякую за турботу », – дякує дідусь.

Екопроект пройшов державну експертизу в березні 2016 року. Тоді ж почалася його реалізація. У листопаді роботи фінішували.

«Терміни жорсткі, але ми в них вклалися, – розповідає головний інженер підрядної організації Руслан Сушко. – В одній частині селища ми проклали понад півтисячі метрів дренажної системи на глибині 3,5 метра. Потім зверху накрили її лотковою мережею, яка виводить грунтові води. Змонтували 19 оглядових колодязів. Друга ділянка, де спостерігалася ерозія грунту, засипали шлаком і піском і проклали лоток для збору поверхневої води ».

«Окрема подяка ДнепрОГА, яка звернула увагу на наш маленький селище. Тепер жителі можуть спати спокійно: їх будинку в безпеці », – каже Карнаухівський селищний голова Тетяна Фріске.