На Дніпропетровщині гинуть люди через неправильне використання газу

18 Січня 2017 15:10

4J1xB4uNIv-big-reduce350На Дніпропетровщині нехтування безпекою в поводженні з газом в побуті привело до 4 нещасних випадків з початку року. Про це повідомляє прес-служба ПАТ «Дніпропетровськгаз».

За даними Держпраці з початку 2017 року на території Дніпропетровської області значно почастішали порушення правил використанням газу в побуті. Так, за перші два тижні поточного року зареєстровані і проводяться технічні розслідування 4 нещасних випадків по області.

У Дніпрі 1 і 16 січня цього року постраждали 4 людини, один з яких отримав смертельне отруєння чадним газом, інші – термічні опіки. Ще 2 нещасних випадки сталися в П’ятихатках (8 січня) і Кам’янському (16 січня), в результаті чого померли 2 людини.

Як показує статистика, основною причиною нещасних випадків є ігнорування правил безпеки і самовільне втручання в систему газопостачання. Зараз, коли температура повітря знижується, характерним явищем стає відсутність тяги або наявність зворотної тяги в димових і вентиляційних каналах житлових будинків. В результаті продукти згорання природного газу не викидаються через димохід, а поступають в приміщення, де встановлений газовий прилад.

При неповному згорянні газу утворюється дуже токсичний газ – оксид вуглецю (чадний газ), смертельно небезпечний для людини. Для запобігання його утворення необхідно:

1. Своєчасно регулювати газові пальники – полум’я має бути синього або фіолетового кольору. Жовте полум’я – це ознака неповного згоряння газу, тому необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник;

2. Використовувати газові прилади тільки при наявності тяги в димоходах і виконанні щорічної прочищення димових і вентиляційних каналів;

3. Включати газові прилади при відкритій кватирці або встановленому на провітрювання вікні;

4. Експлуатувати газові прилади тільки зі справною автоматикою безпеки.

З початком зимового часу необхідно бути особливо обережними під час користування газу в побуті.