Дочекалися! Україна отримала безвізовий режим

6 Квітня 2017 14:46

Депутати Європарламенту на пленарному засіданні в четвер проголосували за надання Україні безвізового режиму при відвідуванні її громадянами країн Шенгенської зони.
Це рішення підтримав 521 депутат, 75 висловилися проти, 36 – утрималися.
Тепер скасування віз для громадян України має схвалити Раді ЄС. Рішення вступить в силу після його публікації в офіційному журналі Євросоюзу.
Переговори України і ЄС щодо безвізового режиму йдуть з 2008 року; за цей час, як визнають в ЄС, Україна виконала взяті на себе зобов’язання.
Головною умовою для поїздок в ЄС без віз буде біометричний паспорт.
Подорожувати можна буде без права роботи на 90 днів кожні півроку. Це стосується всіх країн ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії.
Зате українці зможуть їздити без віз в чотири країни, що не входять в ЄС, однак входять до шенгенської зони – Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.
У той же час, як пояснили в Єврокомісії, після введення безвізового режиму і далі потрібно буде надавати на вимогу митників ряд документів, щоб “довести належне матеріальне становище і мета подорожі”.
Прикордонники теоретично можуть вимагати показати запрошення або бронювання готелю, а також зворотний квиток і підтвердження фінансової спроможності.
Фінансову спроможність зазвичай доводять випискою з рахунку або готівкою з розрахунку 50 доларів на добу.
Ці документи прикордонники країн ЄС іноді просять показати і зараз навіть при наявності шенгенської візи.

Джерело: bbc.com