Як на Дніпропетровщині буде святкуватися Пасха

12 Квітня 2017 14:42

16 квітня, православні християни почнуть відзначення свята Пасхи Христової. Святкування Воскресіння Христового завершить 40-денний Великий піст, яким віруючі готувалися до Великодня.

Про це на прес-конференції в ІА «МОСТ-ДНІПРО» повідомив керуючий Дніпропетровською єпархією УПЦ, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней.

«Світле Христове Воскресіння – це свято у святі і торжество з торжеств. До цього дня віруючі готуються 40-денним постом. Такий же пост пройшов Спаситель в пустелі, коли готувався служінню людям. У паску вся увага віруючих прикута до Єрусалиму, Гробу Господнього, де воскрес Спаситель. Сьогодні свідченням торжества є Благодатний вогонь, який в суботу сходить в кугукліі Храму Воскресіння. І тільки чистота серця дає людині можливість повністю зрозуміти і долучитися до торжества Пасхи », – розповів Владика.

У суботу, 15 квітня, з Єрусалиму в єпархію буде джоставлена ​​лампада з Благодатним вогнем. Святиня буде привезена в Свято-Троїцький собор, а потім роздана єпархіях. З 23:30 до 03:00 в Свято-Троїцькому Соборі та інших храмах регіону пройде всеночное богослужіння.

«Вже з півночі собори наповнюються людьми. В середньому кожну годину священнослужитель виходить на вулицю і освячує паски, які приносять люди. І так до самого полудня неділі. Але вживати в їжу крашанки і паски можна тільки після завершення літургії – близько 05:00 неділі », – зазначив Митрополит Іриней.

Святкування Великодня триватиме 40 днів – до 24 травня включно. Так, 13-14 травня відбудеться XIV Великодній фестиваль духовних піснеспівів «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви», який пройде на Монастирському острові.

17-18 травня квітня в храмах Української православної церкви пройдуть заупокійні богослужіння та пам’ятні заходи з нагоди Дня примирення і 72-ї річниці з Дня Перемоги. 9 травня о 12:00 пройде заупокійний дзвін на честь загиблих під час Другої Світової війни.

З 27 квітня по 11 травня в Музеї українського живопису (пл. Трійці, 5а) відбудеться виставка робіт Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Великодня палітра».