Український дизайнер створив банкноти для конкурента біткоїна

8 Червня 2017 18:29

У CloudCoin, нової світової електронної валюти, склавшої конкуренцію біткоїну, з’явилося не тільки віртуальне, а й матеріальне втілення. Над зовнішнім виглядом купюр працював відомий в Україні фахівець в галузі веб-дизайну Богдан Нікітін. На купюрах різного номіналу зображені історичні персонажі, яких об’єднує прагнення до свободи, рівноправ’я та справедливості.

За словами засновника і керівника студії Nikitin Team Богдана Нікітіна, робота над візуалізацією криптовалюти виявилася водночас і простим, і складним проектом. «Для нас усі проекти, пов’язані з мобільними додатками, цікаві – наша студія спеціалізується на цьому. З технічної точки зору оформлення CloudCoin на папері було нескладним.
Як повідомляє прес-служба офіційного українського представництва Консорціуму клаудкоїн, з роботою впоралися двоє людей – дизайнер та ілюстратор. Складність полягала в тому, що проект – унікальний, ми були у певному сенсі першопрохідцями, можна навіть сказати, що ми заклали певні стандарти оформлення криптовалюти в майбутньому», – розповідає Богдан Нікітін.

За словам фаундера проекту зі створення нової валюти, амеріканського вікладача інформатики Шона Ворсінгтона, створення «матеріального» втілення віртуальної криптовалюти продиктоване інтересами її користувачів. «Якими би не були люди технічно просунутими та грамотними, все одно те, що можна потримати в руках, здається їм більш надійним», – пояснює Шон.

Відмінною рисою дизайну нових купюр є те, що на кожній зображено певного історичного персонажа, який зробив свій внесок у світовий розвиток. На купюрі номіналом 25 монет зображено третього президента США Томаса Джефферсона, одного з авторів Декларації незалежності. Уособленням 5-монетної купюри обрано Адама Сміта, одного з основоположників економічної теорії. Купюру номіналом 250 клаудкоїнів прикрашає портрет мислителя Джона Локка, чиї праці справили величезний вплив на становлення політичної філософії. І, нарешті, на 1-клаудкоїновій купюрі зображено Невідомого Бунтаря з Пекіну, який сам зупинив колону танків у дні подій на площі Тяньаньмень.

Наприкінці травня запущено спрощену версію біржі, на якій довірені продавці зможуть продавати свої клаудкоїни. На червень заплановано вихід клаудкоїна на децентралізовану біржу торгівлі криптовалютами DEX-TRADE, що дозволяє легко купувати і продавати криптовалюту та фіатні гроші. У розробці клаудкоїнів застосовано революційну технологію, яка замінює блокчейн, що використовується в криптовалютах. Нова технологія називається RAIDA (Redundant Array of Independent Detection Agents). Це друга технологія (блокчейн є першою), яка допомагає вирішити проблему фізичної цілісності, характерну для цифрових валют.

На відміну від біткоїнів, його головного конкурента, клаудкоїн не передбачає публічного регістру або рахунків, що робить його повністю анонімним, в той час як біткоїни можуть бути відстежены, якщо номер рахунку пов’язаний з власником. Кладкоїн, на відміну від біткоїна, не вразливий перед сучасними квантовими комп’ютерами. Не можна здійснити «майнінг» клаудкоїнів, їх завжди 16 777 216, що робить клаудкоїн першою валютою, яка не може бути підроблена або втрачена. Але головна перевага в клаудкоїнах – їх простота і швидкість використання. Введені jpeg-зображення роблять клаудкоїни схожими на гроші. Транзакція здійснюється менш, ніж за 2 секунди, в той час як при роботі з біткоїнами потрібно 84 хвилини на отримання підтвердження. Купівля клаудкоїнів триває кілька хвилин, тоді як для роботи з біткоїнами будуть потрібні дні.

Нагадаємо, що користувачі інтернету всього світу отримали доступ до нової криптовалюти CloudCoin 15 березня. Уже відкрилися точки продажів віртуальних грошей у декількох країнах світу, в тому числі й в Індії. За словами учасників проекту, клаудкоїни повинні стати більш сучасною і зручною у використанні віртуальною валютою, ніж існуючі біткоїни. Так, на відміну від уже широко відомої валюти, розробленої на основі криптографії, клаудкоїни використовують хмарні технології. Перевірка на справжність клаудкоїнів займає 1-2 секунди (біткоїни – від 10 до 40 хвилин), при цьому сама процедура проводиться за допомогою простої веб сторінки або програми. Під час операцій з новою валютою користувачеві не потрібні обліковий запис та електронний гаманець.