Більшість господинь обов’язково мають корицю на своїй кухні. Адже її можна додавати не лише у випічку, а й до кави та м’яса.
Окрім того, кориця в розумних дозах дуже корисна. У східній медицині її з давніх-давен використовують у лікуванні кишково-шлункових захворювань, цукрового діабету, інфекцій сечового міхура та багатьох інших хвороб.
При цьому справжні шанувальники цієї приправи добре знають, що мелена кориця значно поступається “справжній” – у “паличках”.
Але, мабуть, для багатьох стане відкриттям, що ті “коричні палички”, які зазвичай можна знайти в наших магазинах, не кажучи вже про порошок, – це насправді зовсім не кориця!
Як відрізнити справжню корицю від її близької родички – касії – розповіла у своєму “Фейсбуці” провідний фахівець із комунікацій, бізнес-леді й блогерка Олена Плахова:
“Вгадайте, де справжня кориця? Ні, не обидві. Кориця тільки та, що зліва.
Праворуч – касія. Більше немає ніяких сил дивитися на цей обман. Магазини не поміняєш, постачальників теж, тому пора освічуватися самим.
Отже, є цинамон (#cinnamonum verum) і є cassia (cinnamonum aromaticum). Латиною майже одне й те саме, але за хімічним складом, смаком, корисністю відрізняється.
Отже, відмінності:
1. Кориця має світліший коричневий відтінок і багатий аромат. Вона крихка й легко кришиться, оскільки нарізається лише внутрішній шар кори. Солодка.
Касія темніша на вигляд, із червонуватим відливом. Її запах залишає гіркуватий терпкий після смак. Трубочки касії товщі й погано піддаються помолу. Це видно на фото.
При заварюванні касія стає слизом, у кориці крахмалу в десятки разів менше.
2. Корицю справжню вирощують переважно в Індії та Шрі-Ланці. Якщо ви бачите країну походження В’єтнам, Таїланд, Індонезію тощо – це касія на 97%.
3. Головне: кориця корисна, касія – не дуже.
Кориця – природний антисептик, має протимікробну дію, сповільнює ріст грибкових і дріжджових мікроорганізмів, регулює рівень цукру в крові, покращує пам’ять, сприяє виведенню зайвих солей.
Касія містить дуже високий рівень кумарину, що дуже шкідливо для печінки й нирок, особливо за регулярного вживання в їжу.
Тож пильнуйте і, звісно, не купуйте порошків”.
Від себе додамо, що в усій “магазинній” випічці, яку продають у нас, використано касію. Адже справжня кориця набагато дорожча, тому й готові десерти з нею коштували б значно більше, ніж та продукція, яку ми бачимо на полицях супермаркетів та інших крамниць.
Де ж купити справжню корицю? Найчастіше поціновувачі цієї вишуканої приправи замовляють її із закордонних сайтів. В Україні, на жаль, місць, де вам продадуть справжній продукт, не так і багато. Але вони, безумовно, є.
За матеріалами: Новинарня.